- Причини алергії
- Симптоми
Алергія до болгарського перцю виникає, коли імунна система людини помилково визначає його білки як потенційно шкідливі. Тоді у організмі хворого утворюються антитіла, імуноглобулін Е, саме до білків болгарського перцю [1]. З часом при вживанні перцю такі антитіла накопичуються в організмі і з певного моменту стимулюють виділення хімічних речовини, що призводять до виникнення симптомів алергічної реакції.
Ще один момент про який потрібно знати: при алергії на паприку ви можете реагувати і на інші пасльонові – баклажани, помідори та навіть картоплю. Причина криється у перехресній реактивності [2] через схожість білків цих рослин.
У тих, хто реагує на перець, часто зустрічається й перехресна реакція на пилок чи рослинну їжу, що містять паналергени профіліни та білки, схожі на алерген пилку берези Bet v 1. Висока частота сенсибілізації до солодкого перцю часто спостерігається і в пацієнтів з алергією до латексу. Приблизно 30-50% людей, які страждають алергією до натурального каучуку або латексу, мають і асоційовану гіперчутливість до деяких харчових продуктів рослинного походження, особливо – до свіжих фруктів. Ця асоціація називається латекс-фруктовим синдромом. З цим синдромом пов’язана реакція й на такі продукти як авокадо, банан, каштан, ківі, персик, помідор, картопля та солодкий перець.
Алергія на болгарський перець часто асоціюється і з синдромом селера-пилок берези-полин-спеції.
Симптоми алергії на болгарський перець, як правило, проявляються через лічені хвилини, рідше – через годину-дві після вживання.
Найчастіше така алергія дає про себе знати реакціями з боку дихальних шляхів [3].
Рідше трапляються реакції з боку рота або шкіри, іноді виникають головні болі, які можуть і асоціюватися з алергічним ринітом, але в іншому випадку трактуються як симптом харчової алергії.
Дослідники [3] зазначають різну частоту прояву клінічних симптомів своїх пацієнтів.
Зокрема, Willerroider повідомляють, що серед 34 пацієнтів з алергією на болгарський перець, в 50% спостерігався ринокон'юнктивіт, синдром оральної алергії – у 38%, кропив’янка – у 32%, алергічна астма – у 24%, діарея – у 6%, ангіо-невротичний набряк – у 3%, головний біль – у 6%, а загострення атопічного екзематичного дерматиту – у 3% випадків.
У деяких випадках людина може відчувати лише поколювання та свербіж у роті без інших симптомів.
А от при вираженій алергії [4] на зелений перець, є загроза анафілаксії.
Симптоми сильної реакції на перець, яка потребує невідкладної допомоги:
нудота,
блювота,
слабкий або прискорений пульс,
утруднене дихання,
поява кропив'янки,
сплутаність та втрата свідомості.
Діагностика та профілактика алергії на перець
Встановити діагноз алергії до болгарського перцю може лише лікар, застосувавши шкірні проби чи молекулярний тест на алергію. Якщо чутливість підтверджена аналізами, то найкращим рішенням буде виключити перець з раціону, а разом з ним – соуси та інші страви, в яких він може міститися.
Або ж, принаймні, можна спробувати вживати лише продукти з перцем, які пройшли термічну обробку. Це допомагає зменшити прояви алергії, або уникнути небажаних реакцій взагалі – зокрема, якщо ви реагуєте на перець синдромом оральної алергії. У цьому випадку ви зможете їсти запечені чи інші термічно оброблені (варені, тушені) перці без проблем, але вам доведеться уникати вживання перців сирих.
У випадку вираженої симптоматики для контролю ситуації [1] іноді слід застосовувати ін’єкційний епінефрин. Ці ліки призначає лікар, і пояснює, як їх застосовувати.
Джерела інформації:
- https://www.livestrong.com/article/279402-bell-pepper-allergy/
- http://www.phadia.com/Products/Allergy-testing-products/ImmunoCAP-Allergen-Information/Food-of-Plant-Origin/Vegetables/PaprikaSweet-Peppen
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=
- https://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/allergies/food-allergy/other/green-pepper-allergy-symptoms.htm
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.