- Причини алергії
- Симптоми
Причини алергії на бобові
У великому огляді причин арахісової алергії, який вийшов у журналі Allergy у травні 2019 року, висока алергенність земляного горіха пояснюється умовами дозрівання бобів цієї рослини. Адже арахісові боби, зростаючи під землею, змушені продукувати багато захисних білків, що убезпечують насіння, яке ми, зрештою, їмо, від впливу ґрунтових шкідників, грибів, бактерій та вірусів. Оці захисні білки через свою здатність змінювати та пошкоджувати клітини інших живих організмів та взаємодіяти з рецепторами імунної системи і є тими алергенами, які викликають високу сенсибілізацію людей саме до арахісу.
У інших випадках алергії на бобові її чинником є запасні білки, зокрема, альбуміни та глобуліни, які накопичуються у насінні. Вони є джерелом енергії та сприяють проростанню бобів.
Симптоми алергії на бобові
Симптоми харчової алергії до бобів можуть наступити швидко – як правило, вони виникають практично одразу після їжі, максимум – впродовж двох годин. Проте, іноді негативна реакція може розвинутися і наступного дня.
Симптоми алергії до бобових, зазвичай, легкі і можуть включати відчуття поколювання або свербіння в роті (синдром оральної алергії) або кропив’янку у будь-якій ділянці тіла. Проте, часом виникають серйозні реакції. Особливо, якщо мова йде про алергію на арахіс, яка найчастіше серед реакцій на бобові проявляється анафілаксією.
Інші серйозні прояви харчової алергії до бобів можуть включати:
- Набряки обличчя, горла та/або рота
- Утруднене дихання
- Важку астму
- Біль у животі, нудоту та блювоту
У крайніх випадках може спостерігатися різке падіння артеріального тиску (анафілактичний шок).
Алергія чи непереносимість
Іноді за алергію сприймають непереносимість харчових продуктів. Але при схожості симптомів, причини у цих недугів різні. У випадку з алергією неправильно спрацьовує імунна система, а при непереносимості недопрацьовує травна, продукуючи замало ферментів для перетравлення певних продуктів. І часто у цьому винна генна мутація. Якщо людині не вистачає ферменту глюкоза-6-фосфатдегідрогенази (G6PD), або він не працює належним чином, то, окрім травлення, порушується цілісність еритроцитів і людина страждає на гемолітичну анемію. Більшої кількості цього ж ферменту вимагає й перетравлення бобових. І коли людина із спадковим дефектом вживає їх у великій кількості, вона піддає ризику не лише цілісність своїх еритроцитів, а й життя. У 2017 році на очах своєї коханої, з’ївши бобових на борту літака, від різкого гемолізу еритроцитів та падіння кров’яного тиску помер щойно одружений чоловік, який летів святкувати медовий місяць.
Саме чоловіки частіше страждають від недостатності названого ензиму і вважається, що це – найпоширеніший ферментний дефект у людей певного етнічного походження: греків, італійців, іспанців та вірмен. Серед євреїв генна мутація поширена в основному серед вихідців з Марокко. В цьому дефекті є свої плюси – його носії краще захищені від малярії.
Симптомами недостатності G6PD є:
- лихоманка,
- швидка стомлюваність,
- прискорене серцебиття,
- задишка,
- запаморочення,
- блідість
- і жовтяниця.
Джерела інформації:
1. https://www.allergicliving.com/experts/will-a-child-with-peanut-allergy-react-to-peas-and-beans.
2. https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/allergies-legume-called-lupin-what-you-need-know
3. https://www.healthline.com/health/chickpea-allergy,
4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/soy-allergy/symptoms-causes/syc-20377802
5. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0027193
6. https://www.livestrong.com/article/553666-symptoms-of-allergies-to-peas-beans
7. http://www.allergyforall.com/blog/spilling-the-beans-on-bean-allergy
8. https://www.hidabroot.com/article/193269/All-You-Wanted-to-Know-About-Allergies-to-Broad-Beans
9. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/soy-allergy/symptoms-causes/syc-20377802
10. https://www.livestrong.com/article/553666-symptoms-of-allergies-to-peas-beans/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.