- Причини алергії
- Симптоми
В зоні підвищеного ризику знаходяться люди з алергією на речовини, які містять білки, схожі на бананові. Вважається, що алергію на банан спричиняє його білок хітиназа. Цей білок також присутній у ківі та авокадо. Тому ви маєте більше шансів [1] отримати реакцію на банан, якщо страждаєте алергією на інші фрукти, овочі чи латекс, білки якого також подібні за структурою до бананових.
Впевнено говорити про подібність білків різних харчових продуктів та їх перехресну реактивність з іншими речовинами лікарі можуть на основі даних молекулярних тестів на алергію. Вони дозволяють не тільки виявити чутливість до алергена, а й дати інформацію про білок, який її провокує. Такі тести також можуть допомогти фахівцеві визначити ймовірність виникнення важкої, анафілактичної, реакції на алерген.
Люди, які реагують на цей десерт, також відчувають пероральні реакції до персику та оливи. А також – до таких сирих овочів як болгарський перець, помідор та морква.
Іноді сприяти розвитку алергії можуть екзема, атопічний дерматит, астма, алергія на пилок, а також спадковість.
У більшості випадків симптоми (набряк губ і язика, хрипи, судоми і діарея,)
проявляються протягом декількох секунд або хвилин після вживання фрукту.
Шкірний свербіж і висипання можуть також розвиватися після дотику до плодів або шкірки.
За оцінками науковців [2], 0,1 - 1,2% населення відчуває важку алергію на банан.
Загалом, симптоми алергії до банану можуть різнитися за ступенем вираженості та характером проявів у різних людей, але деякі типи реакцій виявляються частіше, ніж інші.
Найбільш поширені симптоми:
- Свербіж у роті та горлі
- кропив’янка
- біль у животі
- Пронос
- Блювота
- Лихоманка
- Висип
- Задишка
- Анафілактичний шок (у важких випадках)
Джерела інформації:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319968.php
- https://www.yorktest.com/could-you-have-a-banana-allergy-or-intolerance
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.