Головні алергени для дітей
Введення прикорму – важливий етап у розвитку та дорослішанні малюка. З допомогою прикорму дитина знайомиться з дорослою їжею. Правильне харчування в ранньому дитинстві сприяє гармонійному зростанню та запобігає майбутній захворюваності.
Але, одночасно з введенням першого прикорму, в немовлят може виникати і алергія. Згідно статистики, близько 1,5% дітей першого року життя та близько 2% дітей до двох років, мають алергічні реакції на їжу. В деяких країнах ці цифри можуть бути вищими.
Так, як повідомляє Американська академія алергії, астми та імунології, в США майже 6% дітей, які не досягли дворічного віку, потерпають від певної харчової алергії.
Хоч алергію можуть провокувати практично усі продукти, найпоширеніші харчові алергени у дітей включають:
- куряче яйце,
- арахіс,
- пшеницю,
- горіхи,
- морепродукти (молюски та риба),
- сою,
- коров’яче молоко.
Останнє є причиною алергічних реакцій у приблизно 85% випадків.
А алергія на арахіс часто призводить до анафілаксії: на її частку припадає дві третини зафіксованих випадків харчової анафілаксії.
Ягоди, насіння, кукурудза та інші продукти також можуть бути проблематичними.
А от овочі та м’ясо вважаються менш алергенними.
Коли вводити прикорм?
Існують дослідження, які свідчать, що малюки до двох років з підтвердженою харчовою алергією, які вперше спробували "дорослу їжу" в тому числі ‒ коров’яче молоко, у віці до 16 тижнів, частіше мали алергію на прикорм.
Але загалом, питання віку, з якого краще починати прикорм, досі є дискусійним. Був час, коли прикорм починали вводити уже у віці трьох місяців. Пізніше педіатри почали рекомендувати вводити прикорм не раніше, ніж дитині виповниться шість місяців. При цьому вважалося, що потенційно алергенну їжу краще давати дитині після досягнення нею 12 місяців.
Ці рекомендації були змінені в 2008 році через збільшення рівня харчової алергії. Алергологи зрозуміли, що затримка введення "твердої" їжі може насправді збільшити ризик алергії.
Дослідження вказують на те, що, наприклад, раннє введення в раціон дитини таких алергенів як арахіс та курячі яйця здатне суттєво зменшити ризик розвитку алергії на ці продукти.
Зокрема, немовлята, які їли яйця в період від 4 до 6 місяців, мали менше шансів розвинути алергію на них, порівняно з тими, хто вперше спробував їх в більш пізньому віці.
А діти, яких уникали годувати арахісовим маслом, мали вдесятеро вищий рівень алергії на арахіс.
Два дослідження показали, що вищий рівень алергії на пшеницю спостерігається у 5-річних дітей, яких не годували пшеницею до 6 місяців.
Сьогодні американські педіатри рекомендують розпочинати "знайомити" дитину з арахісом у віці 4-6 місяців, або з 4-11 місяців у вигляді масла. При цьому, цей продукт має бути присутній в меню малюка 2-3 рази на тиждень.
ВООЗ тим часом рекомендує виключно грудне вигодовування до шестимісячного віку. Далі вводиться прикорм, в тому числі – і продукти-алергени. Але грудне вигодовування, відповідно до позиції організації, має бути збережене до 12-24 місяців.
Єдиний високоалергенний продукт, який насьогодні не рекомендується вводити дитині першого року життя – коров’яче молоко. Це пов’язано з важкістю його засвоєння, додатковим навантаженням на нирки, ризиком розвитку анемії, тощо. Також не рекомендується вводити мед до 2 річного віку, через загрозу ботулізму. Разом з тим, усі діти розвиваються по-різному, тому не варто наполягати з прикормом, якщо дитина просто не готова до нього.
Ознаками готовності до дорослої їжі є: здатність сидіти вертикально з легкою підтримкою чи без, можливість тримати голову, зникнення рефлексу виштовхування язика, коли дитина не може ковтати.
Вводити нові продукти краще по одному і в ідеалі не частіше ніж раз на 5 днів, аби переконатися у відсутності негативної реакції на певний тип прикорму.
Якщо в дитини реакція на прикорм
Насправді харчова реакція на прикорм не така вже й рідкісна. В одних випадках вона може бути ознакою непереносимості певної їжі, в інших – проявом істинної алергії. Якщо перша найчастіше обмежується розладами з боку травного тракту, то алергія може зачіпати різні системи: ту ж саму травну, а також шкіру та органи дихання.
В дитини може з’явитися висип, блювота, діарея, біль в животі, можуть напухнути рот, язик чи очі, дихання може стати свистячим, а сама дитина може бути надто сонлива, а в важких випадках – навіть втрачати свідомість. Останнє може бути ознакою особливо важкої форми алергічної реакції – анафілаксії. Тож якщо дитина після вживання прикорму втратила свідомість чи у неї розвивається симптоми одночасно з боку кількох систем, наприклад, кропив’янка і проблеми з диханням – негайно звертайтеся по медичну допомогу.
На щастя, випадки важкої алергії рідкісні. Частіше розвиваються легкі симптоми, але це не означає, що такими реакціями варто нехтувати. При виникненні будь-яких негативних реакцій на їжу потрібно припинити введення даного виду прикорму та проконсультуватися з лікарем, щоб виробити подальшу стратегію поведінки. Приблизно з 6-місячного віку уже можна робити шкірні прик-тести на алергію.
У дуже маленьких дітей тести на алергію можуть бути менш точними.
Під час прик-тесту на шкіру потрапляє невелика крапля алергену. Потім її наколюють голкою, щоб частина алергену могла потрапити до шкіри.
Якщо у вашої дитини є алергія на продукт, що тестується, навколо місця проколу утвориться набрякла червонувата шишка. Інший варіант – проводити молекулярний тест на алергію. Він дозволяє одночасно визначити чутливість чи не до всіх відомих алергенів.
Більший ризик розвитку харчової алергії мають діти з сімейною історією алергії та діти з екземою.
Якщо у вашої дитини діагностовано алергію, вам доведеться триматися подалі від їжі, яка її викликає. Втім, деякі діти можуть переносити певні алергенні продукти після їх приготування. Зокрема, коров’яче молоко чи яйце у вигляді булочок або тістечка.
Важливо замінити алергенні продукти їжею, яка має подібний харчовий вміст. Наприклад, якщо у малюка – алергія на пшеницю, в його раціоні мають бути такі страви як кукурудза, білий або коричневий рис, гречка та пшоно.
Якщо у вашої дитини – алергія на коров’яче молоко, її слід продовжувати годувати грудьми або давати відповідну дитячу суміш, яка не містить коров’ячого молока. Зверніть увагу, що безлактозні дитячі суміші містять коров’яче молоко і не підходять для дітей з такою алергією.
З часом дитина може перерости деякі види харчової алергії. Наприклад, у міру дорослішання, дитина, скоріше за все, зможе вживати молоко, яйця та пшеницю. А от алергічна реакція на арахіс, молюски та рибу з великою ймовірністю залишиться на все життя.
Іноді симптоми, які розвиває дитина, не пов’язані ні з непереносимістю певної їжі, ні з алергією на неї. Як правило, це проблеми з травлення.
Якщо ваша дитина має проблеми зі шлунком чи кишечником або вередує після їжі, справа може бути у газах через перегодовування, в неправильному раціоні матері чи у невдало підібраній суміші.
Джерела інформації:
1.https://www.uptodate.com/contents/introducing-highly-allergenic-foods-to-infants-and-children/print
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30982864/
3.https://www.chla.org/blog/smart-bites/introducing-complementary-foods-the-infant-risk-allergy
4.https://www.hindawi.com/journals/ijpedi/2012/675724/
5.https://www.parents.com/health/allergies/food/new-guidelines-to-help-prevent-food-allergy-in-children/
6. https://www.parents.com/health/allergies/food/all-about-food-allergies-in-babies/
7.https://www.healthline.com/health/allergies/allergy-testing-for-children#skin-prick-test
8.https://allergy.org.ua/alerhiia-na-prykorm-shcho-dytyni-davaty-bezpechno/
9.https://www.allergy.org.au/patients/allergy-prevention/ascia-how-to-introduce-solid-foods-to-babies
10.https://www.parents.com/baby/health/allergy/introducing-solids-to-prevent-allergies/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266759/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.