Особливості алергії у дітей
Алергія – це слово знайоме кожній людині.
Багато хто з нас на собі відчував симптоми алергії та бідкався в пошуках панацеї від неї.
Алергія ускладнює життя дорослих та найбільш схильна до алергічних реакцій саме дітвора.
Майже кожна матуся стикалася з червоними щічками, висипкою по тілу та іншими проявами алергії.
Дитячий організм найбільш чутливий до впливів зовнішнього середовища. Годі й казати, що загазованість та забрудненість довкілля, неякісні продукти харчування, вода сумнівної чистоти лише ускладнюють ситуацію.
Види дитячої алергії
В даній статті ми поговоримо про види дитячої алергії. Основною її складовою є алерген, який може бути двох видів:
- екоалергени, тобто це те, що потрапляє з навколишнього середовища.
- ендоалергени, утворються всередині нашого організму при пошкоджені тканин.
Дані види алергенів відіграють велику роль у пропокуванні вірусних хвороб, ревматизму, вовчанки. [6]
Харчова алергія у дітей
Найбільш поширенішим видом алергії у дітей є харчова. Іншими словами, це підвищена чутливість або непереносимість певного продукту харчування. У різних дітей можуть спостерігатись алергічні реакції на різноманітні продукти харчування. [5,6]
Та все ж можна виділити певні продукти, які потрібно давати малюку з особливою обережністю:
- молочні продукти, зокрема цільне коров’яче молоко (їх непереносимість трапляється досить часто і супроводжується болями в області живота, проносом);
- курячі яйця (вони є напрочуд корисні для зростаючого дитячого організму. І фахівці рекомендують давати на круто відварений жовток починаючи з 1/8 частини і поступово збільшуючи до 1/2 частити щотижня, діткам від 6 місяців. Проте у багатьох малюків спостерігається алергічна реакція на жовток і споживання цього продукту варто відкласти доки дитині не виповниться 1 рік).
- горіхи, шоколад, мед, цитрусові (ці продукти можуть викликаюти сильні алергічні реакції, тому від них варто взагалі відмовитись доки маля не підросте. А також майбутнім матусям потрібно вживати дані продукти з обережність аби не зашкодити малюку). [3]
До продуктів харчування, які викликають алергію, можна віднести рибу, різноманітні ягоди, бобові, моркву та буряк. І це далеко не повний перелік. Наприклад, при чутливості до винограду, може спостерігатися алергія на ізюм у дитини. Тому знайомство дитини з харчовими продуктами повинно відбуватися поступово. Вводячи по одному продукту на день, малими порціями (1/2 чайної ложки) є можливість відразу виявити та виключити з раціону збудник алергії. [3,5]
Втім, найкращим способом як визначити, на що алергія у дитини, є проведення сучасної алергодіагностики. Одні молекулярні тести на алергію дозволяють точно визначити чутливість вашої дитини до широкого спектру алергенів, інші допомагають встановити продукти, які дитина не переносить, тобто, не може правильно перетравити.
Поряд з продуктами харчування на які найчастіше спостерігається алергічна реакція давайте виділимо й ті що є найбільш безпечними для вашого чада: кабачок, броколі, картопля, чорна смородина, банан, гречана та рисова каші, дієтичне м’ясо (телятина, індичка).
Що ще може провокувати алергію у дітей
Крім вищезгаданої алергії діти часто страждають від алергії на:
- пил/шерсть/квітковий пилок (супроводжується закладеності носа, сльозотечею, чханням, порушенням дихання);
- холод (в даному випадку у дитини спостерігається почервоніння шкіри, свербіж та набряк при тривалому перебуванні на морозі. Як правило, даний вид алергії характерний для дітей, які страждають на захворювання ендокринної та серцево-судинної систем);
- пральні та миючі засоби (на тілі дитини спостерігається почервоніння, свербіж, екземи);
- ліки (супроводжується нудотою, зміною показників крові, кропив’янкою і часто розвивається разом з харчовою алергією, даючи перехресні реакції);
- алергія на укуси комах (теж є досить поширеним проявом алергії, яка супроводжується подразненями на шкірі, свербежем, підпухлістю). [1]
Важливість спадковості
Ще одним важливим фактором який провокує алергію є спадковість. Якщо є показники захворювання хоча б у одного з батьків, то можливість появи їх у дитини сягає 35 - 40%. Якщо ж алергія спостерігається і у мами, і у тата, то хвороба вразить і дитину з можливістю в 75%. [2]
Якщо ви помітили будь-які прояви алергії, не варто займатись самолікуванням, потрібно звернутись до алерголога, який зможе визначити, на що саме алергія у малюка та зможе надати кваліфіковану допомогу.
Засоби від алергії для дітей
Не всі засоби від алергії можна застосовувати у дітей. Насамперед, тому, що дітям до 2-3 річного віку не підходять таблетки – вони не вміють їх розжовувати та ковтати, а деякі ліки від алергії у таблетованій формі, взагалі, рекомендуються дітям лише з 12-річного віку. Тому так важливо підбирати правильні засоби від алергії для дітей. І найкраще, звісно, це може зробити лікар. Втім, на ринку є деякі лікарські препарати, зокрема, Едермік, спеціально розроблені для лікування алергічних симптомів у дітей вже від 1 місяця. Але поки вашій дитині не виповнився рік, це застосування обов’язково потрібно погоджувати з лікарем.
Як потребує погодження з лікарем і все, що можна від алергії годуючій мамі. Перелік таких антигістамінних засобів також широкий, можливість їх застосування при годуванні грудьми та дозування можна дізнатися з інструкції. Але перш ніж застосовувати препарат на тлі годування грудьми, обов’язково потрібно поговорити із лікарем.
Джерела:
- Л.В. Лусс «Пищевые аллергены и пищевые добавки: роль в формировании пищевой аллергии и пищевой непереносимости», Аллергология и иммунология. № 2 Эффективная фармакотерапия 33/2014
- Хаитов Р.М. Аллергология. Фармакотерапия без ошибок. Руководство для врачей. М.: Е-ното, 2013.
- Новик Г.А. Пищевая аллергия у детей раннего возраста // Лечащий врач. 2011. № 4.
- О.М. Охотнікова, К.В. Мелліна - Клінічна імунологія Алергологія. Інфектологія. №1 (80). 2015
- Балаболкин И.И. Пищевая аллергия у детей: пособие для врачей. М., 2006.
- Варламов Е. Е., Окунева Т. С., Пампура А. Н. Взаимосвязь сенсибилизации к пищевым аллергенам и тяжести атопического дерматита у детей раннего возраста // Российский аллергологический журнал. – 2008.– № 5.
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.