Особливості алергії у дітей

Алергія – це слово знайоме кожній людині.

Багато хто з нас на собі відчував симптоми алергії та бідкався в пошуках панацеї від неї.

Алергія ускладнює життя дорослих та найбільш схильна до алергічних реакцій саме дітвора.

Майже кожна матуся стикалася з червоними щічками, висипкою по тілу та іншими проявами алергії.

Дитячий організм найбільш чутливий до впливів зовнішнього середовища. Годі й казати, що загазованість та забрудненість довкілля, неякісні продукти харчування, вода сумнівної чистоти лише ускладнюють ситуацію.

Види дитячої алергії

В даній статті ми поговоримо про види дитячої алергії. Основною її складовою є алерген, який може бути двох видів:

  • екоалергени, тобто це те, що потрапляє з навколишнього середовища.
  • ендоалергени, утворються всередині нашого організму при пошкоджені тканин.

Дані види алергенів відіграють велику роль у пропокуванні вірусних хвороб, ревматизму, вовчанки. [6]

Харчова алергія у дітей

Найбільш поширенішим видом алергії у дітей є харчова. Іншими словами, це підвищена чутливість або непереносимість певного продукту харчування. У різних дітей можуть спостерігатись алергічні реакції на різноманітні продукти харчування. [5,6]

Та все ж можна виділити певні продукти, які потрібно давати малюку з особливою обережністю:

  • молочні продукти, зокрема цільне коров’яче молоко (їх непереносимість трапляється досить часто і супроводжується болями в області живота,  проносом);
  • курячі яйця (вони є напрочуд корисні для зростаючого дитячого організму. І фахівці рекомендують давати на круто відварений жовток починаючи з 1/8 частини і поступово збільшуючи до 1/2 частити щотижня, діткам від 6 місяців. Проте у багатьох малюків спостерігається алергічна реакція на жовток і споживання цього продукту варто відкласти доки дитині не виповниться 1 рік).
  • горіхи, шоколад, мед, цитрусові (ці продукти можуть викликаюти сильні алергічні реакції, тому від них варто взагалі відмовитись доки маля не підросте. А також майбутнім матусям потрібно вживати дані продукти з обережність аби не зашкодити малюку). [3]

           До продуктів харчування, які викликають алергію можна віднести рибу, різноманітні ягоди, бобові, моркву та буряк. І це далеко не повний перелік, тому знайомство дитини з харчовими продуктами повинно відбуватися поступово. Вводячи по продукту вдень, малими порціями (1/2 чайної ложки) є можливість відразу виявити та виключити з раціону збудник алергії. [3,5]

Поряд з продуктами харчування на які найчастіше спостерігається алергічна реакція давайте виділимо й ті що є найбільш безпечними для вашого чада: кабачок, броколі, картопля, чорна смородина, банан, гречана та рисова каші, дієтичне м’ясо (телятина, індичка).

Що ще може провокувати алергію у дітей

Крім вищезгаданої алергії   діти часто страждають від алергії на:

  • пил/шерсть/квітковий пилок (супроводжується закладеності носа, сльозотечею, чханням, порушенням дихання);
  • холод (в даному випадку у дитини спостерігається почервоніння шкіри, свербіж та набряк при тривалому перебуванні на морозі. Як правило, даний вид алергії характерний для дітей, які страждають на захворювання ендокринної та серцево-судинної систем);
  • пральні та миючі засоби (на тілі дитини спостерігається почервоніння, свербіж, екземи);
  • ліки (супроводжується нудотою, зміною показників крові, кропив’янкою і часто розвивається разом з харчовою алергією, даючи перехресні реакції);
  • алергія на укуси комах (теж є досить поширеним проявом алергії, яка супроводжується подразненями на шкірі, свербежем, підпухлістю). [1]

Важливість спадковості

Ще одним  важливим фактором який провокує алергію є спадковість. Якщо є показники захворювання хоча б у одного з батьків, то можливість появи їх у дитини сягає  35 - 40%. Якщо ж алергія спостерігається і у мами, і у тата, то хвороба вразить і дитину з можливістю в 75%. [2]

          Якщо ви помітили будь-які прояви алергії, не варто займатись самолікуванням, потрібно звернутись до алерголога, який зможе визначити, на що саме алергія у малюка та зможе надати кваліфіковану допомогу.

 

Джерела:

  1. Л.В. Лусс «Пищевые аллергены и пищевые добавки: роль в формировании пищевой аллергии и пищевой непереносимости», Аллергология и иммунология. № 2 Эффективная фармакотерапия 33/2014
  2. Хаитов Р.М. Аллергология. Фармакотерапия без ошибок. Руководство для врачей. М.: Е-ното, 2013.
  3. Новик Г.А. Пищевая аллергия у детей раннего возраста // Лечащий врач. 2011. № 4.  О.М. Охотнікова, К.В. Мелліна - Клінічна імунологія Алергологія. Інфектологія. №1 (80). 2015
  4. Балаболкин И.И. Пищевая аллергия у детей: пособие для врачей. М., 2006.
  5. Варламов Е. Е., Окунева Т. С., Пампура А. Н. Взаимосвязь сенсибилизации к пищевым аллергенам и тяжести атопического дерматита у детей раннего возраста // Российский аллергологический журнал. – 2008.– № 5.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!