Особливості алергії у дітей
Алергія – це слово знайоме кожній людині.
Багато хто з нас на собі відчував симптоми алергії та бідкався в пошуках панацеї від неї.
Алергія ускладнює життя дорослих та найбільш схильна до алергічних реакцій саме дітвора.
Майже кожна матуся стикалася з червоними щічками, висипкою по тілу та іншими проявами алергії.
Дитячий організм найбільш чутливий до впливів зовнішнього середовища. Годі й казати, що загазованість та забрудненість довкілля, неякісні продукти харчування, вода сумнівної чистоти лише ускладнюють ситуацію.
Види дитячої алергії
В даній статті ми поговоримо про види дитячої алергії. Основною її складовою є алерген, який може бути двох видів:
- екоалергени, тобто це те, що потрапляє з навколишнього середовища.
- ендоалергени, утворються всередині нашого організму при пошкоджені тканин.
Дані види алергенів відіграють велику роль у пропокуванні вірусних хвороб, ревматизму, вовчанки. [6]
Харчова алергія у дітей
Найбільш поширенішим видом алергії у дітей є харчова. Іншими словами, це підвищена чутливість або непереносимість певного продукту харчування. У різних дітей можуть спостерігатись алергічні реакції на різноманітні продукти харчування. [5,6]
Та все ж можна виділити певні продукти, які потрібно давати малюку з особливою обережністю:
- молочні продукти, зокрема цільне коров’яче молоко (їх непереносимість трапляється досить часто і супроводжується болями в області живота, проносом);
- курячі яйця (вони є напрочуд корисні для зростаючого дитячого організму. І фахівці рекомендують давати на круто відварений жовток починаючи з 1/8 частини і поступово збільшуючи до 1/2 частити щотижня, діткам від 6 місяців. Проте у багатьох малюків спостерігається алергічна реакція на жовток і споживання цього продукту варто відкласти доки дитині не виповниться 1 рік).
- горіхи, шоколад, мед, цитрусові (ці продукти можуть викликаюти сильні алергічні реакції, тому від них варто взагалі відмовитись доки маля не підросте. А також майбутнім матусям потрібно вживати дані продукти з обережність аби не зашкодити малюку). [3]
До продуктів харчування, які викликають алергію можна віднести рибу, різноманітні ягоди, бобові, моркву та буряк. І це далеко не повний перелік, тому знайомство дитини з харчовими продуктами повинно відбуватися поступово. Вводячи по продукту вдень, малими порціями (1/2 чайної ложки) є можливість відразу виявити та виключити з раціону збудник алергії. [3,5]
Поряд з продуктами харчування на які найчастіше спостерігається алергічна реакція давайте виділимо й ті що є найбільш безпечними для вашого чада: кабачок, броколі, картопля, чорна смородина, банан, гречана та рисова каші, дієтичне м’ясо (телятина, індичка).
Що ще може провокувати алергію у дітей
Крім вищезгаданої алергії діти часто страждають від алергії на:
- пил/шерсть/квітковий пилок (супроводжується закладеності носа, сльозотечею, чханням, порушенням дихання);
- холод (в даному випадку у дитини спостерігається почервоніння шкіри, свербіж та набряк при тривалому перебуванні на морозі. Як правило, даний вид алергії характерний для дітей, які страждають на захворювання ендокринної та серцево-судинної систем);
- пральні та миючі засоби (на тілі дитини спостерігається почервоніння, свербіж, екземи);
- ліки (супроводжується нудотою, зміною показників крові, кропив’янкою і часто розвивається разом з харчовою алергією, даючи перехресні реакції);
- алергія на укуси комах (теж є досить поширеним проявом алергії, яка супроводжується подразненями на шкірі, свербежем, підпухлістю). [1]
Важливість спадковості
Ще одним важливим фактором який провокує алергію є спадковість. Якщо є показники захворювання хоча б у одного з батьків, то можливість появи їх у дитини сягає 35 - 40%. Якщо ж алергія спостерігається і у мами, і у тата, то хвороба вразить і дитину з можливістю в 75%. [2]
Якщо ви помітили будь-які прояви алергії, не варто займатись самолікуванням, потрібно звернутись до алерголога, який зможе визначити, на що саме алергія у малюка та зможе надати кваліфіковану допомогу.
Джерела:
- Л.В. Лусс «Пищевые аллергены и пищевые добавки: роль в формировании пищевой аллергии и пищевой непереносимости», Аллергология и иммунология. № 2 Эффективная фармакотерапия 33/2014
- Хаитов Р.М. Аллергология. Фармакотерапия без ошибок. Руководство для врачей. М.: Е-ното, 2013.
- Новик Г.А. Пищевая аллергия у детей раннего возраста // Лечащий врач. 2011. № 4. О.М. Охотнікова, К.В. Мелліна - Клінічна імунологія Алергологія. Інфектологія. №1 (80). 2015
- Балаболкин И.И. Пищевая аллергия у детей: пособие для врачей. М., 2006.
- Варламов Е. Е., Окунева Т. С., Пампура А. Н. Взаимосвязь сенсибилизации к пищевым аллергенам и тяжести атопического дерматита у детей раннего возраста // Российский аллергологический журнал. – 2008.– № 5.
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.