Вино - напій Богів, цілющий еліксир чи небезпечний алерген?

Вино – напій, яким здавна захоплювалося людство. Ще давньогрецький лікар Гіппократ (460 р. до н.е) призначав вино як засіб при лихоманці, шлунково-кишкових захворюваннях, кровотечах, відсутності апетиту та для підтримки загального здоров'я.

Сьогодні відомо, що цей напій, який почали виготовляти ще 8000 років тому в Стародавній Персії, у помірних кількостях може знизити рівень холестерину. А антиоксиданти, присутні в ньому, зокрема ресвератрол, допомагають запобігти раку і діють як антибіотик. Крім того, у вині – високий рівень калію, який відіграє вирішальну роль у протидії негативному впливу солі в нашому раціоні.

За Гіппократом, для підтримки здоров'я достатньо одного келиха вина на день

Другий та третій келихи напою, на його переконання, покращували настрій та сон відповідно. А от вживання кожного наступного келиха лікар вважав небезпечним.

Втім, є люди, в яких навіть невелика кількість вина викликає неприємні симптоми. І справа тут зовсім не у похміллі. 

Зокрема, у 2010 році на Майнці, на заході Німеччини, у популярному виноробному регіоні Рейн-Гесс, провели анкетування щодо споживання алкоголю. Записувались також побічні реакції на вино у вигляді непереносимості чи алергії. З 948 дорослих, які заповнили анкети, 7,2% повідомили про ті чи інші реакції на цей напій.

При цьому жінки заявили про побічні симптоми майже вдвічі частіше ніж чоловіки: 8,9% на противагу 5,2%. А люди, з непереносимістю вина частіше повідомляли про непереносимість ще й пива та алкоголю загалом.

Вважається, що непереносимість вина – причина більшості реакцій на цей напій. Тоді як алергія на вино чи окремі його складники зустрічається рідше.

Причини розвитку алергії на вино

Частіше за інших розвинути алергію на вино та інші алкогольні напої ризикують хворі з астмою.

Крім того, різні види вин мають різний алергенний потенціал. Зокрема, червоне вино викликає алергічну реакцію частіше ніж біле. 

В одному з досліджень 2005 року серед людей, які потерпають від симптомів з боку верхніх дихальних шляхів у відповідь на алкоголь, біле вино викликало реакцію у 31% опитаних. Тоді як реакція на червоне розвивалась у 83% респондентів.

Причина – у виноградній шкірці, без якої виробництво червоного вина неможливе, та алергенних білках, які в ній містяться. Наприклад, це білки ендохітіназа та ЛТП (ліпід-трансферний протеїн або білок-переносник ліпідів).

Через наявність у вині ЛТП з винограду, на цей напій можуть також реагувати люди з чутливістю до персика та вишні. За такі перехресні реакції відповідальний основний алерген винограду – білок переносу ліпідів Vit v 1.

Через цей же білок, як свідчать результати дослідження, проведеного у 2006 році, люди з алергією на виноград також можуть реагувати і на деякі інші плоди, зокрема:

  • яблука
  • арахіс
  • волоські горіхи
  • полуниці
  • фундук
  • мигдаль
  • фісташки.

Також в шкірці кольорових сортів винограду є більше дубильних речовин. З одного боку, вони надають вину характерного аромату, з іншого, як показують дослідження, ‒ збільшують вивільнення серотоніну, який є причиною головного болю.

Щодо білого вина, то воно виготовляється внаслідок бродіння винограду без шкірки. Тому таке вино не містить ЛТП та дещо відрізняється за складом дубильних речовин. Тут їх основу складають феноли.

Алергени у вині

В цілому ж алергенами, відповідальними за винну алергію, можуть бути:

- білки винограду (Vitis vinifera), особливо – вже згаданий Vit v1;

- білки та інгредієнти, які використовуються для очищення вин. Наприклад, яєчний білок альбумін, який є найдавнішим методом очищення у виноробстві;

- дубильні речовини та желатин – тваринний білок, який використовується в червоному вині як спосіб знизити зайву в’язкість;

- сахарозний полімер хітозан. Він додається до білого вина для покращення смаку. Але оскільки він складається з екзоскелетів крабів, молюсків, креветок та інших ракоподібних, ця речовина може бути особливо небезпечною для любителів вина, які мають алергію на молюсків;

- ізінглас – це білок, виготовлений з колагену, взятого з плавальних міхурів риби. Використовується у вині як м'який засіб для розрідження та як спосіб запобігти позбавленню аромату через застосування білків. Небезпечний для людей з алергією на рибу. Вона може бути однією з найважчих і легко призводитьдо анафілаксії;

- казеїн – тип фосфопротеїну, який міститься в молоці, використовується, щоб допомогти освітлити білі вина;

- клейковина – глютен, може потрапити у вино, оскільки суміш борошна і води часто використовується для герметизації дубових бочок;

Також до алергічних реакцій можуть призводити овальбумін, камеді, ферменти (лізоцим, пектиназа, глюканаза, целюлаза, глюкозидаза, уреаза, ароматичні ферменти), грибок (особливо, Botrytis cinerea). Останній відповідає за благородну гниль у винах. Можуть міститись у вині й дріжджі та білки від комах, які контактували з виноградом.

Остання проблема, характерна, як правило, для молодих вин. Принаймні, результати одного з дослідження показало наявність симптомів у 5 пацієнтів після вживання молодого вина та негативні результати після шкірного тестування зразками старшого вина.

Непереносимість вина

А от етанол, ацетальдегід та оцтова кислота, флавоноїди (антоціани та катехіни), сульфіти, гістамін та інші біогенні аміни є основними причинами реакцій непереносимості до вина. Їх ще називають псевдоалергічними реакціями.

Непереносимість – це стан, коли ваш організм не може ефективно розщеплювати алкоголь. Така проблема може бути зумовлена генетично або ж вона з’являється з часом через інші причини.

Серед згаданих складників вина чи не найчастіше реакції провокують гістамін та сульфіти. Сульфіти – це речовини, що містять сірку, і які природним чином зустрічаються у вині. Але їх також додають винороби, щоб запобігти псуванню продукта.

У білому вині сульфітів більше, ніж у червоному, оскільки вони потрібні для захисту його ніжного смаку та кольору.

Додаткові сульфіти також містяться у солодких винах з підвищеним вмістом цукру.

За деякими оцінками, кожен з 100 осіб має чутливість до сульфітів. А 5-10 % людей, які страждають на астму, мають виражену сульфітну чутливість.

Крім вина, сульфіти також містяться в ряді інших харчових продуктів, таких як:

  • мариновані овочі,
  • оцет,
  • пиво та сидр,
  • соус і сухофрукти.

Їх також можна знайти як консервант у певних ліках та косметиці.

Якщо сульфіти переважають у білому вині, то реакції непереносимості гістаміну та інших біогенних амінів виникають переважно після вживання червоного вина та у людей з дефіцитом діаміноксидази (DAO).

Справа в тому, що вино природньо містить гістамін. Він же виділяється з білих кров'яних тілець (лімфоцитів) людини під час алергічної реакції. Через це симптоми алергії на вино та непереносимість часто можуть бути дуже схожими.

Симптоми алергії та непереносимості до вина

Через схожість симптомів непереносимість вина часом досить важко відрізнити від алергічної реакції на цей напій.

Симптоми непереносимості можуть включати:

  • рум’яна шкіра
  • нежить або закладеність носа
  • головний біль або мігрень
  • нудота або блювота
  • швидке серцебиття
  • низький кров'яний тиск (гіпотонія)
  • погіршення астми

До основних симптомів алергічної реакції належать:

  • Висип, зазвичай, кропив'янка
  • Набряклі губи / язик / очі
  • відчуття жару
  • свербіж шкіри
  • утруднене дихання
  • задишка
  • хрипи
  • закладеність носу
  • діарея

Втім, інколи алергічна реакція виходить з-під контролю і стає небезпечною для життя. Такий стан називається анафілаксією. Симптоми, на які слід звернути увагу в цьому випадку включають:

  • висип або кропив’янка, які можуть свербіти
  • утруднене дихання
  • хрипи або кашель
  • набряк горла
  • швидке серцебиття
  • низький кров'яний тиск (гіпотонія)
  • порушення травлення (нудота, блювота або діарея)
  • почуття приреченості
  • непритомність.

Один з задокументованих випадків важкої алергічної реакції розповідає про 18-річну жінку, яка зазнала анафілаксії, коли їла виноград і пила шампанське одночасно.

Інколи анафілаксія може виникати не сама по собі, а за певних умов. Наприклад, після занять спортом чи іншою фізичною роботою. Тобто, до сильної реакції призводить фізичне навантаження, якому передує вживання винограду чи вина.

А часом реакції можливі на якийсь конкретний сорт винограду і вина. Так, виноград Мерло може спровокувати гіпертонічну (підвищення артеріального тиску) реакцію у людей з гіпертонічною хворобою або у людей, схильних до високого артеріального тиску. Симптоми зазвичай виникають вночі або рано вранці і нагадують серцевий напад з прискореним серцевим ритмом. 

При цьому, реакція може розвинутись навіть після вживання незначної кількості вина. Тому людям з групи ризику варто уникати не лише вина з винограду сорту Мерло, а навіть змішаних вин.

При підозрі на алергію до вина краще звернутися до лікаря-алерголога, який за допомогою тестування, підтвердить чи спростує цей діагноз.

При позитивному діагнозі найкращим рішенням буде уникати алергену. В легких випадках алергічної реакції можуть допомогти антигістамінні препарати. Вони знімають симптоми проте не усувають причину алергії. Тобто, не попереджають виникнення повторних реакцій. З цією метою лікарі все ширше починають практикувати метод пероральної імунотерапії. Людям з харчовою алергією повільно вводять все більшу кількість алергену для підвищення толерантності до нього. Але в Україні даний вид терапії у випадку з вином поки що недоступний.

 

Джерела інформації:

  1.  https://www.healthline.com/health/wine-allergens
  2.  https://vincarta.com/blog/wine-intolerance/amp/
  3.  https://learn.winecoolerdirect.com/8-surprising-wine-allergens/
  4.  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alcohol-intolerance/symptoms-causes/syc-20369211
  5.  https://www.centerforent.com/blog/wine-allergy?hs_amp=true
  6.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6883207/
  7.  https://hangovercure.org/guides/wine-allergy/amp/
  8.  https://m.health24.com/Medical/Allergy/Allergy-triggers/Help-on-the-way-for-wine-allergy-20120721
  9.  https://www.yorktest.com/blog/do-you-have-a-wine-allergy/
  10.  https://www.webmd.com/allergies/alcohol-allergy
  11.  https://www.allergy.org.au/patients/other-allergy/alcohol-allergy
  12.  http://www.allergyforall.com/blog/do-you-sneeze-when-you-sip-that-fine-red-wine-wine-allergy
  13.  https://allergyfyi.org/wine-allergy/
  14.  https://allergy.org.ua/chy-ie-u-vas-alerhiia-na-vyno-shcho-pro-nei-potribno-znaty/

Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.

Підпишіться на нові статті про алергію та її лікування!