Специфічні особливості алергії на овочі
Овочі ‒ невід'ємний елемент здорового харчування. Але іноді навіть вони можуть стати причиною таких негативних реакцій як алергія.
Як і будь-яка алергія, гіперчутливість до овочів виникає, коли імунна система визначає білки у них як шкідливі для себе. При повторному контакті з ними імунна система вивільняє гістаміни, які потім спричиняють появу відповідних симптомів.
Алергія на овочі можлива у двох випадках: коли організм реагує на їх білки самі по собі, і коли, що трапляється частіше, причиною реакції є пилок. Другий випадок спричиняє розвиток синдрому оральної алергії (СОА).
Якщо людина має сезонний нежить у період активного пилкування певних рослин, вона більше за інших ризикує отримати ще й реакцію на ту чи іншу їжу. Практично у всіх дорослих з СОА в історії хвороби значиться алергічний риніт, викликаний чутливістю до пилку.
Втім, СОА вважається відносно легким станом, який в більшості випадків характеризується появою свербежу в роті чи горлі після того, як людина з'їла той чи інший овоч.
Цей стан виникає тому, що білки пилку подібні до білків деяких видів овочів, відтак імунна система реагує на і на перші, і на другі.
Найпоширенішим видом полінозу в Північній та частково Центральній Європі є алергія на пилок берези. В Україні від нього потерпають близько 35% населення.
За даними Американської академії алергії астми та імунології, близько 50-75% хворих на березовий поліноз можуть також мати той чи інший вид СОА.
Люди, чутливі до пилку берези, можуть відчувати симптоми алергії, вживаючи такі овочі як:
- помідор,
- селера,
- морква,
- кріп,
- картопля,
- перець,
- кмин,
- сочевиця,
- квасоля.
Алергія на пилок таких злакових трав як тимофіївка пов’язана з симптомами СОА до:
- дині,
- кавуна,
- помідорів,
- селери,
- картоплі.
При чутливості до пилку амброзії може виникати синдром оральної алергії до:
- кавуна,
- огірків,
- дині,
- кабачків.
Алергія на полин може змушувати хворих також реагувати на:
- селеру,
- петрушку,
- моркву,
- фенхель,
- часник,
- капусту,
- броколі,
- насіння соняшнику,
- кмин,
- коріандр.
Овоч овочу - різниця
Хоча більшість реакцій на овочі є легкими, іноді така алергія може протікати досить важко.
Одним з овочів, який часто призводить до важких алергічних реакцій, в тому числі анафілаксії, є селера.
Алергія на цього представника родини зонтичних або окружкових найчастіше пов'язана з чутливістю до пилку берези.
За результатами досліджень, у 50% пацієнтів з алергією на селеру розвивалися місцеві реакції, переважно, у ротовій порожнині. В той же час у решти 50% пацієнтів розвиваються системні реакції. При цьому, у деяких пацієнтів такі системні реакції мали місце навіть просто при механічному контакті продукту з ротом, без вживання селери всередину.
Крім того, у 48% пацієнтів алергічні реакції розпочалися уже після вживання 0,7 грама цього овочу.
Хоча багато хто переносить селеру, що пройшла термічну обробку, є люди які можуть реагувати на цей овоч навіть після його приготування. Це пояснюється наявністю серед алергенів селери білків, які переносять ліпіди. Вони є стійкими до травлення та високих температур.
Алергія на селеру відноситься до найпоширеніших харчових реакцій, викликаних пилком, у таких європейських країнах як Німеччина, Франція та Швейцарія (сенсибілізовані близько 40% пацієнтів з харчовою алергією). В Україні, в залежності від регіону, чутливість до селери мають від 1 до 17 відсотків населення.
З часом, люди, які страждають від алергії на селеру, можуть також почати реагувати на інших представників родини: петрушку, кмин, болгарський перець, коріандр.
З алергією на селеру може бути пов'язана чутливість і до моркви. Найпоширенішим проявом алергії на моркву, так само як і у випадку більшості реакцій обумовлених чутливістю до пилку берези, є СОА. Разом з тим, зареєстрований один випадок анафілаксії до сирої моркви.
Ще одним овочем, пов'язаним з алергією на березу та селеру, є болгарський перець. Одночасно з СОА, чутливість до нього також часто проявляється симптомами з боку травного тракту. Крім того, в його складі є білки-переносники ліпідів. Це означає, що він може викликати реакцію навіть після термічної обробки.
Загалом, як свідчать дослідження, більшість реакцій на перець – це ринокон'юнктивіт (50%) та СОА (38%). Частими також є кропив'янка (32%) та алергічна астма (24%). Рідше спостерігаються такі прояви як діарея (6%), ангіоневротичний набряк (3%) та загострення атопічного дерматиту (3%).
А от салат латук – ще один овоч, який хоч і рідко, але все ж є потенційно можливою причиною анафілаксії. Хоча куди частіше, алергія на цей листовий овоч проявляється все тим же СОА. Загалом, задокументовано 14 випадків алергічних реакцій після вживання салату.
Натомість, картопля, капуста, кабачки та гарбуз, як вважається, є більш рідкісними причинами алергічних реакцій. Як правило їх прояви обмежуються СОА, хоча також може спостерігатися набряк, задишка, свербіж, тощо.
Кабачки містять деякі стійкі до нагрівання алергени. А реакція на картоплю може бути пов'язана з чутливістю до помідор та латексу.
Люди з алергією на помідори також можуть мати симптоми при вживанні баклажанів. Частими є також перехресні реакції на латекс.
Крім того, помідори – широко поширена причина контактної алергії. Загалом цей овоч часто стає причиною харчової алергії. Від реакцій на нього, в залежності від регіону, потерпають 1,5-20% населення. Наприклад, якщо в Північній Європі від алергії на томати страждають 1,5% населення, то в Італії – 16 %. В середньому ж у світі від алергії на помідори потерпає близько 3 % людей.
Майже 40 % хворих з полінозом до пилку злаків та від 2,2 до 4,3 % з алергією на латекс також є чутливими до помідор.
Алергію можуть викликати також огірки. Такі реакції можуть бути пов'язані з пилком амброзії.
Люди з алергією на огірок також можуть бути чутливими до кавуна, гарбуза та дині, а також селери та моркви.
Симптоми алергії на овочі
Часто люди з СОА реагують на певні сирі овочі, але можуть їх переносити після приготування. Адже висока температура спричиняє руйнуванню алергенних білків, які є причиною перехресних реакцій.
В деяких людей симптоми можуть проявлятися тільки під час сезонної алергії.
Найчастішими проявами алергії на овочі є поколювання і припухлість навколо рота.
Основні симптоми алергії після вживання овочів це:
- свербіж або поколювання рота, язика або губ
- набряк рота, язика та / або горла (набряк Квінке)
- зрідка: блювота, спазми шлунку або діарея
- дуже зрідка: анафілаксія
Анафілаксія є рідкісним наслідком вживання овочів, але все ж така реакція можлива. Особливо, як уже зазначалось, після вживання селери.
Також можуть виникати:
- інтенсивний свербіж,
- легкі хрипи або кашель,
- закладеність носа.
Зазвичай, симптоми з’являються відразу після вживання овочів. Хоча в більш рідкісних випадках реакція може через годину-дві.
Якщо ви підозрюєте, що маєте алергію на той чи інший овоч, потрібно звернутися до алерголога, який призначить коректне лікування та алергодіагностику. Адже, наприклад, при СОА провокаційна харчова проба, яка часто використовується для діагностики алергії, може бути неінформативною. Тому характер чутливості до овочів краще визначати за допомогою багатокомпонентних молекулярних тестів. Вони покажуть, до яких саме білків їжі сенсибілізований пацієнт.
Як і у більшості випадків харчової алергії, основним методом лікування СОА є уникнення продуктів, що викликають алергію. Особливо – в сезон пилку, якщо це алергія пов'язана з полінозом. Людям з сильними реакціями на овочі та пилок може бути рекомендоване проходження курсу алерген специфічної імунотерапії. Є дані, що така методика суттєво полегшує симптоми обох реакцій.
Джерела інформації:
- https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/patient/wo/en/allergy-types/food-allergies/vegetable-fruit-allergies.html
- https://www.health.com/condition/allergy/mouth-itches-after-eating-produce-oral-allergy-syndrome
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/?FoodId=18
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/?FoodId=18
- https://www.verywellhealth.com/fruit-and-vegetable-allergies-symptoms-and-diagnosis-1323908
- http://www.foodallergens.info/Allergenic_Foods/Veg.html
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19097271/
- https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/Oral-allergy-syndrome-(OAS)
- https://farrp.unl.edu/informallvegetables
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/?FoodId=25
- https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergen-encyclopedia/whole-allergens.html?key=f244
- https://www.healthline.com/health/allergies/tomatoes-recipes
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/?FoodId=14
- https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergen-encyclopedia/whole-allergens.html?key=f25
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/?FoodId=45
- https://allergy.org.ua/alerhiia-na-seleru-tsei-ovoch-vyklykaie-anafilaksiiu-i-fotodermatoz/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.