Механізм виникнення алергії на квасолю
Квасолю звичайну, яка належить до роду Phaseolus vulgaris, в Південній Америці почали вирощувати і вживати в їжу ще 7 тисяч років тому. А стародавні греки та римляни використовували її в якості ліків для загоювання ран.
Саме в ті часи з’явились перші згадки про алергію на квасолю. І це не дивно, адже даний продукт містить 75% білку. Це стільки ж, як і у м’ясі будь-якої тварини або птаха. А де білок, там і алергія…
Виникає вона внаслідок занадто активної реакції імунної системи на речовини, які містяться у цій рослині - представниці родини бобових. Відразу після її вживання тіло чутливої людини сприймає продукт як ворожого агента і починає захищатись за допомогою виробництва антитіл, які, зрештою, стимулюють синтез гістаміну. Антитіла борються з білками квасолі, сприймаючи її за інфекційного агента. А гістамін намагається захистити організм від цієї уявної інфекції. Надлишок гістаміну викликає запалення м’яких тканин в різних частинах тіла.
Аби пом’якшити дану реакцію, квасолю слід замочувати в воді протягом 10-12 годин, а потім варити не менше години.
Саме так квасоля готується для українського борщу, який без неї не матиме не лише смаку, але й необхідних поживних речовин. А саме:
- заліза;
- магнія;
- калія;
- фосфора;
- міді;
- сапонінів.
В нашій країні частіше за інші зустрічається біла квасоля, яка знижує рівень холестерину. Вона також має сечогінні, гіпоглікемічні та гіпотензивні властивості. Крім того, саме біла квасоля майже не викликає надмірного газоутворення, чого не скажеш про її зелених та чорних «родичів».
Симптоми алергії на квасолю
Можуть протікати легко або, навпаки, викликати анафілактичний шок.
При алергії на даний продукт спостерігаються наступні симптоми:
- закладеність носа;
- поява астми;
- розлади травлення;
- задуха;
- утруднене дихання;
- хрипи;
- кашель;
- чхання.
Розлади травлення проявляються проносом, блюванням, нудотою, болями в животі.
Шкіра може відреагувати появою кропив’янки або екземи на будь-якій ділянці тіла.
До неалергічних реакцій відноситься метеоризм, котрий є результатом бактеріальної ферментації стійких крохмалів та олігосахаридів квасолі, що не можуть перетравлюватись звичайними ферментами кишечника.
Це найбільш поширена побічна реакція, котра не є небезпечною, проте викликає значний дискомфорт. Особливо, коли людина знаходиться в громадських місцях.
Діагностика алергії на квасолю
Діагностувати алергію до квасолі можна за допомогою ведення харчового щоденника у смартфоні. Якщо ваші підозри підтвердяться – слід звернутись до лікаря-алерголога, котрий проведе шкірний прик-тест або молекулярний тест, що здатен визначити вашу реакцію на 99,9% алергенів, які існують у світі.
Якщо вам справді загрожують серйозні алергічні реакції, медики припишуть користування дозатором адреналіну. Він може знадобитись у тому випадку, коли ви відчуватимете різке падіння тиску, ядуху та інші симптоми анафілаксії.
Лікування та профілактика алергії на квасолю
Найкращим засобом уникнення алергії на квасолю є виключення її з раціону харчування. Тим паче, що у більшості випадків реакцію викликає не лише вживання квасолі, але й вдихання парів при її термічній обробці. Нехтування цим правилом може спровокувати симптоми астми. Тому людям, котрі мають алергію на цю страву, краще не відвідувати ресторани, де вона готується, і не замовляти страви із бобовими у закладах громадського харчування.
Адже при алергії на квасолю часто потрібно уникати вживання й інших бобових:
- люцерни;
- конюшини;
- гороху;
- сочевиці;
- люпину;
- мескиту;
- соєвих бобів;
- арахісу;
- тамаринду та ін.
Слід бути дуже уважним, адже квасоля та інші бобові можуть входити до складу більшості соусів, паштетів та маринадів. Тому перш, ніж їх спробувати, слід уважно розпитати, з чого складається той чи інший продукт. Іноді краще взагалі зателефонувати до виробника аби дізнатись про складові того чи іншого делікатесу.
Якщо ви не встояли перед спокусою або ненавмисно скуштували продукт з вмістом квасолі, прийміть антигістамінні засоби.
Якщо це не допоможе, зверніться до лікаря. Він проведе детальний аналіз ваших симптомів і призначить більш дієві ліки.
Прихильникам вегетаріанської дієти медики радять замінити квасолю хіною, котра також містить достатньо білку, але вкрай рідко викликає алергію.
Джерела інформації:
- http://www.allergyforall.com/blog/spilling-the-beans-on-bean-allergy
- https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergen-encyclopedia/whole-allergens.html?key=f15
- https://foodallergytest.co.uk/product/white-bean-allergy-test/
- https://whatallergy.com/2013/06/kidney-bean-allergy-what-the-legume-is-that-all-about/
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.