Причини появи алергічної реакції на холод
Причини появи алергічних реакцій на холод є доволі різнобічними.
Алергія на холод розвивається при порушеннях функціонування імунної системи. Цей вид алергії може проявитись внаслідок протікання в організмі низки виснажливих захворювань і вплинути на процес обміну речовин і на організм в цілому. Як і кожен вид алергії, інфекційні та хронічні захворювання, тривалий курс прийому антибіотиків, захворювання кишково-шлункового тракту, порушення функціонування ендокринних залоз провокують виникнення симптомів холодової алергії. Також спричинити холодову алергію можуть онкозахворювання, хвороби печінки та нирок. Доволі часто алергія на холод передається у спадок, або ж проявляється при серйозних стресових ситуаціях. Алергики, які страждають на інші види алергії (найчастіше – ті, що страждають на респіраторну алергію), також схильні до проявів алергії на холод. [4]
Симптоми алергії на холод
Як проявляється алергія на холод?
Найхарактернішим проявом холодової алергії є дерматоз, тобто реакція шкірного покриву, який не захищений одягом – руки, обличчя, нерідко губи. Блідо-рожевий або й яскраво-червоний висип, пухирі, затвердіння на шкірі, лущення, набряки вкривають відкриті ділянки шкіри – найбільш поширені ознаки холодової алергії. [2, 6]
Часто симптомом цього виду алергії виступає холодовий риніт, тобто чхання, рясні слизові виділення, але при цьому нежить раптово зникає при переході у тепле приміщення.
Холодовий кон’юктивіт – також доволі поширений прояв алергії на холод. При цьому спостерігається почервоніння очей та сльозотеча. Від звичайної реакції на вітер холодовий кон’юктивіт відрізняється тривалістю та періодичністю больових відчуттів. Найбільш небезпечний даний прояв холодової алергії для осіб, які користуються контактними лінзами. Також при холодовому кон’юктивіті не варто наносити яскравий макіяж на очі.
Також інколи спостерігаються ураження всього тіла, що викликає озноб, частий пульс, відчуття здавленості в горлі та дихальних шляхах, головна біль, запаморочення. Доволі часто спостерігається утруднене дихання та мігрені, що супроводжуються замерзанням щелеп і можуть перерости у таке захворювання, як запалення лицьового нерва.
Доволі часто переохолодження призводить не лише до холодової алергії, а й до радикуліту, тобто запалення корінців спинномозкових нервів у людини. Щоб цього не сталось, потрібно не допускати переохолодження. Одягніть теплий одяг з натуральних тканин, а якщо вже переохолодження сталось, то негайно зігрійтесь теплим напоєм (але ні в якому разі не алкогольним!), прийміть ванну і розітріть поперек зігріваючими засобами. [3]
Діагностика та лікування холодової алергії
Як діагностувати алергію на холод?
Проведіть вдома простий тест. Прикладіть до відкритої ділянки тіла шматок льоду на 15 хвилин. Якщо після цього з’явиться свербіж, пухирці, почервоніння, що не проходить тривалий час, то тест вважається позитивним і Вам варто більш ретельніше готуватись до контакту з холодом, навіть якщо це холодна вода у водоймах і освіжаючі напої в спекотний день. Також варто наголосити, що якщо у Вашій родині хтось страждає на прояви холодової алергії, то при проведенні тесту з льодом зачекайте на прояви кілька годин. [2,6]
Лікування (тільки після консультації з лікарем для встановлення точного діагнозу).
На жаль, ефективне лікування холодової алергії на сьогоднішній день відсутнє, оскільки відсутній сам алерген. Всі дії спрямовані на усунення симптомів алергії на холод, а також загальні процедури для зміцнення імунітету.
В першу чергу, лікування – це прийом антигістамінних лікарських препаратів, які нейтралізують надлишок гістаміну. Але більшість таких лікарських препаратів мають серйозну побічну дію, то ж варто приймати їх у мінімальних дозах.
Сприятливий вплив можуть чинити загальнооздоровчі процедури, а також спеціальна дієта, яка виключає «алергічні» продукти харчування, зокрема, цитрусові, шоколад, горіхи тощо. Також для лікування холодової алергії користуються методами народної медицини, а саме лікування травами. [6]
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.