СОА - поширений, але відносно легкий тип алергії
Якщо у вас свербить в роті чи з'являється висип на шкірі або інші симптоми після вживання фруктів, можливо, справа в алергії на них. Хоча фрукти і не відносяться до найпоширеніших продуктів, які викликають алергічні реакції, поява небажаних симптомів після вживання яблук, бананів, персиків, ківі та інших плодів не така вже й рідкісна.
Причин фруктової алергії може бути кілька. З одного боку – справа безпосередньо в самих алергенних білках, які знаходяться всередині різних фруктів. З іншого боку – така алергія може бути наслідком подібності їх білків з білками інших алергенів, наприклад, пилку, латексу чи… інших фруктів. Ця подібність білків може заплутати вашу імунну систему, і вона буде реагувати на них усіх як на потенційну загрозу.
Реакцію, при якій людина реагує на певні плоди через подібність їх білків до білків пилку певного виду називають «синдромом пилок–плоди». Його найчастіший прояв – то синдром оральної алергії (СОА). Хоча, якщо бути більш точними, то спочатку, коли термін «оральний алергічний синдром» був використаний вперше (у 1987 році), його прояви не пов’язували із пилковою алергією. Малися на увазі будь-які алергічні симптоми у роті, які часто передували більш серйозним проявам хвороби.
Як би там не було, синдром «пилок-плоди» може часто виникати у жителів України, так і в Центральній та Північній Європі загалом. Тут одним з найпоширеніших пилкових алергенів є береза. Своєю чергою, близько 50–75% дорослих людей з березовим полінозом реагують і на деякі фрукти.
На щастя білки, які є причиною пилково-фруктового синдрому, часто руйнуються під дією високих температур чи шлункової кислоти. Тому більшість людей з такою алергією можуть вживати запечені чи оброблені іншим чином плоди. Іноді зменшити вираженість реакції допомагає і звичайне очищення фрукту від шкірки, адже алергени, але іншого класу, містяться саме там.
Який пилок може викликати реакцію на фрукти і на які саме:
Пилок берези перехресно реагує з яблуками, абрикосами, вишнями, ківі, персиками, грушами та сливами.
Пилок злаків: з апельсинами та іншими цитрусовими
Пилок амброзії: з бананом
Пилок полину: з персиком.
Алергія, спричинена білками перенесення ліпідів
В Середземноморському регіоні, де немає багато берез, поширеною є алергія на персик. Її провокує білок перенесення ліпідів (LTP). Цей алерген є доволі стійким і не реагує на високі температури. Відтак, традиційне запікання навряд чи убезпечить від проявів симптомів. Крім того, сама симптоматика, яка виникає при цій алергії, є досить сильною, а ризик важкої та небезпечної для життя форми у вигляді анафілаксії, ‒ значно вищим.
Разом з тим, вважається, що очищення плоду від шкірки може допомогти зменшити ризик розвитку важких реакцій. Адже саме в ній містяться білки ЛТП.
Перехресна алергія через подібність білків у фруктах
Так само, як існують перехресні реакції між пилком та фруктами, можуть виникати і перехресні реакції між самими фруктами через подібність їх білків.
Наприклад, за алергію на яблука може бути відповідальний не тільки пилок, а й термостійкий LTP персика.
При цьому, через подібність білків, люди з алергією на персик також можуть відчувати симптоми, вживаючи не лише яблука, а й грушу, абрикос, сливу та вишні.
Алергія через латекс
Такі фрукти як авокадо, банани, ківі та інші, можуть стати причиною алергії через подібність їх білків до алергенів, присутніх у латексі. При цьому, симптоми можуть виникнути як після вживання, так і після дотику до цих фруктів.
Такі перехресні реакції часто виникають у медичних чи інших працівників, які часто носять латексні рукавички. Вірогідність розвитку реакції на фрукти у людей з латексною алергією оцінюється в 30-50%.
Зв'язок між чутливістю до латексу та харчовою алергією часто називають «синдромом латекс-фрукти».
Найбільшою перехресною реактивністю з латексом володіють авокадо, банан та ківі.
Серед фруктів помірними "перехрестами" вважаються яблуко та папайя.
Низькою перехресною здатністю володіють абрикос, вишня, виноград, манго, нектарин, персик, груша, тощо.
Коротко про алергію на деякі фрукти
Вважається, що найбільшу кількість алергічних реакцій викликають плоди сімейства розових: яблука, груші, сливи, абрикоси, вишні та черешні, персики та полуниця.
До поширених фруктів–провокаторів алергій також відносять апельсини та банани.
Але також існують описані випадки алергій на ківі, кокос, фінік, манго, інжир, виноград, авокадо, лічі, диню, хурму, ананас, гранат та ін.
Яблука, персик, абрикоси та сливи
Алергія на яблуко, персик, абрикоси та сливи може проявлятися у двох різних формах, залежно від алергену, на який реагує організм.
На Півночі Європи така реакція часто може бути результатом впливу пилку берези. Найчастіше він спричиняє реакцію на яблука, але люди з березовим полінозом також можуть реагувати на персик, абрикоси, сливи та груші. За такі перехресні реакції відповідальні захисні білки групи PR-10.
А от в Італії та Іспанії, а також в Ізраїлі, де немає такого впливу пилку берези, алергія на плоди розоцвітних викликана персиковим білком перенесення ліпідів.
Термостійкий Pru p 3 з персика та Mal d 3 з яблука ідентичні на 82%. А персиковий Pru p 3 на 91% подібний до абрикосового Pru ar 3. Конкретних даних по Pru d 3 зі сливи поки немає, але, як вважається, його перехресна реактивність з персиком теж доволі висока.
Багато пацієнтів з алергією через LTP теж можуть мати оральні симптоми. Але, наприклад, у приблизно третини хворих з алергією на яблуко можуть спостерігатися реакції на кшталт кропив'янки та анафілаксії.
На кількість алергену впливає сорт фруктів, ступінь стиглості та умови зберігання. Наприклад, відомо, що у зрілих та свіжозібраних яблуках спостерігається найвищий рівень алергену ЛТП, який пов'язаний з алергією на персики. А тривале зберігання яблук може підвищити кількість алергенного білку, пов’язаного з чутливістю до пилку берези. Гіпоалергенних яблук поки що не виведено.
Ризики розвинути яблучну алергію, пов'язану з пилком берези, зростають з віком і подвоюються у жінок. Але, як правило, така алергія виникає не раніше підліткового віку.
Тоді як алергія на яблука через LTP найчастіше виникає у період статевого дозрівання.
Ківі, банани, авокадо
Подібно до інших фруктових алергій, алергія на ківі, банани та авокадо може виникати або через пряму сенсибілізацію до алергенів конкретного фрукту або через перехресні реакції з подібними білками, наприклад, березовим пилком чи латексом.
Для латексної алергії більш характерні шкірні, шлунково-кишкові та важкі системні реакції.
А у людей з чутливістю до пилку берези також може виникати реакція на їстівний каштан, авокадо, манго.
Варто зазначити, що за останні десятиліття в Європі спостерігається зростання деяких видів алергії, зокрема на ківі, що може бути пов'язане зі збільшенням споживання цього фрукту.
До того ж, підвищувати алергенність фруктів можуть і деякі хімікати, наприклад, речовини, які використовуються для дозрівання бананів.
Симптоми алергії на фрукти
Більшість реакцій на фрукти дають про себе знати одразу після вживання, особливо, якщо мова іде про сирі плоди. Втім, в рідкісних випадках, симптоми можуть виникнути більш ніж через годину.
При алергії на фрукти, пов'язаній з пилком, характерні відносно легкі симптоми, як-то свербіж в роті чи горлі, хоча іноді, у рідкісних випадках, може виникати набряк горла та проблеми з диханням.
Зазвичай, симптоми, викликані СОА, проходять протягом однієї години. Прискорити цей процес можна, прополоскавши рот чи випивши теплого напою, наприклад, чаю, але не трав’яного.
Іноді ці помірні симптоми можуть супроводжуватися шкірними реакціями, астмою та ринітом. Більш важкі симптоми, на зразок проблем з травленням, поява кропив'янки та набряків, а також серцево-судинні симптоми, частіше характерні для реакцій, викликаних білками перенесення ліпідів та латексом.
Зверніться в швидку, якщо спостерігаєте наступні симптоми:
- набряк горла
- звуження дихальних шляхів
- прискорений пульс
- запаморочення
- втрата свідомості
- низький кров'яний тиск
- шок
Всі вони можуть бути ознаками небезпечної для життя анафілаксії.
Джерела інформації:
- https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/patient/wo/en/allergy-types/food-allergies/vegetable-fruit-allergies.html
- https://www.health.com/condition/allergy/mouth-itches-after-eating-produce-oral-allergy-syndrome
- https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Conditions-Library/Allergies/Oral-allergy-syndrome-(OAS)
- https://www.healthline.com/health/fruit-allergy
- https://www.anaphylaxis.org.uk/knowledgebase/allergy-to-fruit/
- https://www.news-medical.net/amp/health/Fruit-Allergies.aspx
- https://www.nyallergy.com/fruit-allergy/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26549334/
- https://allergyasthmanetwork.org/allergies/latex-allergy/latex-allergy-foods/
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/?FoodId=2
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/?FoodId=410
https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergen-encyclopedia/whole-allergens.html?key=f96
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.