До чого тут колір?
Існує думка, що червоні фрукти та овочі є більшими алергенами ніж, скажімо, жовті, зелені чи білі.
Причина такого припущення, поширеного, в основному, на території колишнього СНД, може критися в тому, що червоні та інші овочі та фрукти яскравих кольорів можуть провокувати непереносимість гістаміну. Останній називають медіатором алергії. Він – частий винуватець реакцій непереносимості певних продуктів. Поява невеликого висипу чи почервоніння щік у дітей – також може бути роботою гістаміну. Але ця реакція не вважається алергічною.
Крім гістаміну, червоні фрукти та овочі містять каротиноїд – лікопен. Власне, він і надає їм червоного забарвлення.
Лікопен – потужний антиоксидант. Він може зменшувати запальні процеси, які часто зустрічаються при атеросклерозі та раку. Але для кращого засвоєння, продукти, які містять лікопен, рекомендується піддати термічній обробці.
Цей природній червоний пігмент міститься, в основному, в помідорах, а також у рожевому грейпфруті, кавуні, папайї, гуаві та інших фруктах. Але його нема у вишні та полуниці.
Відомо, що лікопен може знизити кров'яний тиск та підвищити ризик кровотечі, якщо вживати продукти, багаті ним, одночасно з антикоагулянтами.
Щодо того, чи може лікопен викликати алергію, існує небагато даних. За одними – він є рідкісною причиною алергічних реакцій або реакцій непереносимості.
Водночас, за іншими даними, ця речовина не зустрічається в списку основних алергенів, у тих же помідорах, у складі яких міститься найбільше лікопену.
То на що ж алергія?
Основні алергени багатьох червоних фруктів та овочів – помідора, перцю, яблук, полуниці, малини, вишні, черешні, ‒ є подібними до алергенів, присутніх в пилку дерев та трав.
Наприклад, згідно з дослідженнями, 39,2% осіб з полінозом до пилку злаків потерпають також від алергії на помідори. До слова, від останньої в середньому потерпають близько 3% людей в світі (у Північній Європі – в середньому 1,5%). Також реакція на помідори проявляється приблизно у 2,2–4,3% людей з алергією на латекс.
Одним з видів пилку, який містить алергени, схожі на присутні в більшості червоних фруктів та овочів, є пилок берези. Переважно, мова іде про алергени Bet v 1 та Bet v 2.
Відтак, у людей з чутливістю до пилку цього дерева можуть проявлятися і алергічні реакції при вживанні певних ягід, овочів та фруктів.
Так, наприклад, близько 30% людей, які страждають на алергію до пилку берези, також повідомляють про алергічні реакції на плоди полуниці.
Як правило, для таких реакцій характерний відносно легких прояв симптомів. Такий стан називається синдромом оральної алергії. Реакції при ньому, як правило, обмежуються ротом, язиком, горлом. Іноді може спостерігатися набряк губ. Це тому, що більшість людей чутливі до головного алергену берези Bet v 1. Це нестійкий білок, який втрачає свої властивості під дією травних процесів.
Крім того, полегшити симптоми в даному випадку має допомогти термічна обробка або, принаймні, очищення плодів від шкірки.
Яблука, полуниця, сливи та помідори є найпоширенішими чинниками, які, як правило, призводять до виникнення синдрому оральної алергії.
А от при чутливості до березового профіліну Bet v 2, білки схожі на який містяться в тих же помідорах та яблуках, реакції можуть бути важчими. При такій алергії можуть виникати набряк горла, кропив'янка та риніт. У рідкісних випадках може виникати системна реакція у вигляді анафілаксії.
І, нарешті, потрібно розуміти, що кожен з червоних овочів чи фруктів містить власні алергени. Деякі з них теж можуть бути подібними між собою. Наприклад, зафіксована висока здатність до перехресних реакцій між профілінами болгарського перцю та плодами томатів. Вони на 91% ідентичні. Sola 1 1 з томатів також демонструє високу схожість структури з іншими рослинними профілінами, такими як Pru av 4 вишні, Ana c 1 ананаса, Mus xp 1 банана, Dau c 4 моркви та з уже згаданим Bet v 2 берези.
Симптоми алергії на червоні овочі та фрукти
Симптоми алергії на овочі та фрукти, зазвичай, проявляються через проміжок часу від декількох хвилин до двох годин після вживання.
Ознаками харчової алергії є:
- шкірний висип;
- набряк горла, губ;
- нудота, блювота;
- діарея.
В рідкісних випадках, як уже зазначалось, може виникати важкий та небезпечний для життя стан – анафілактичний шок, який здатен призводити до зупинки дихання та серця. Ознаками анафілаксії є прискорене серцебиття, проблеми з диханням, кропив'янка, набряки, знижений кров'яного тиску, непритомність.
При будь-яких проявах алергії краще звернутися до фахівця, який має визначити точну причину реакції та призначити відповідне лікування.
Найкращим способом профілактики небажаних алергічних реакцій є уникнення вживання того чи іншого овоча чи фрукта, який викликає реакцію, особливо в сирому, необробленому вигляді.
Якщо винуватцем алергії виявиться пилок берези, як варіант може бути призначена алерген-специфічна імунотерапія. Ця методика допомагає полегшити симптоми полінозу – чутливості до пилку, а також до схожих алергенів у деяких овочів та фруктів. Таке лікування, хоч і довготривале, втім, є досить ефективним.
Джерела інформації:
1.http://gingerous.net/why-an-allergy-to-red-fruits-and-vegetables-appears/
2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/
3.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lycopene
4.https://allergy.org.ua/ru/allerhyia-na-iahody-y-frukty-tsvet-ne-ymeet-znachenyia-vazhna-chuvstvytelnost-k-pyltse/
5.https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergen-encyclopedia/whole-allergens.html?key=f25
6.https://healthfully.com/500052-herbal-remedies-for-dermatitis-stasis.html
7.https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180713111957.htm
8.www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/5-signs-youre-eating-too-much-lycopene.html
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.