Алергени та непереносимість часника
Часник ‒ відомий алерген, що викликає негайну гіперчутливість типу I та алергічний контактний дерматит. Клінічні прояви алергії на часник включають широкий спектр захворювань, починаючи від шлунково-кишкових і закінчуючи контактним дерматитом, кропив’янкою, професійною астмою або навіть анафілаксією.
Загалом, чутливість до овочів сімейства лілійних (Liliaceae), до яких належить часник, оцінюється у 7,7% серед дорослих та 4,6% ‒ серед дітей. При цьому є вірогідність того, що діти з часом можуть перерости цю харчову алергію.
Алергія на часник, схоже, має певні регіональні особливості. Так, за результатами дослідження 1092 дорослих пацієнтів з Іспанії було виявлено, що сенсибілізація до диаллілдисульфіду з часнику становить 1,7%. Тоді як ретроспективне дослідженні в Саудівській Аравії, зі 108 пацієнтами, показало чутливість (наявність специфічних антитіл IgE) до часнику та цибулі у 13,8% пацієнтів.
Алергія на часник чи будь-які інші речовини виникає, коли імунна система сприймає їх як небезпечні та запускає складну реакцію захисту. В результаті цього людина відчуває симптоми алергії.
Вважається, що чутливість до часнику обумовлена наявністю сполук сірки.
Харчову алергію часто плутають з харчовою непереносимістю. В останньому випадку проблеми з вживанням часнику викликані не імунною системою, а браком певних ферментів для його перетравлення, синдромом подразненого кишечника, целіакією, стресом, тощо. Вважається, що харчова непереносимість часнику виникає частіше, ніж алергія на нього.
За алергію до часника в більшості випадків є відповідальним його основний алерген алліїназа. Вона міститься в сирому часнику. Та 5 хвилинного нагрівання може бути достатньо для її розпаду.
Виявлено, що часник містить кілька і низькомолекулярних контактних алергенів, що викликають алергічну чутливість повільного типу IV, таких як діалілдисульфід, алліцин та алілпропілдисульфід. Вважається, що алерген діаллілдисульфід у часнику є причиною дерматиту подушечок пальців (великого, вказівного та середнього). Він виникає, коли часник утримують для подрібнення.
Через подібність алергенів, люди, чутливі до часнику, можуть також страждати від симптомів алергічної реакції при вживанні чи іншому контакті з представниками сімейства лілійних. Наприклад, ріпчастою цибулею, цибулею-шалот або цибулею-порей.
Симптоми алергії на часник
Реакція на часник часто проявляється алергічним ринітом, особливо у працівників, які постійно контактують з ним через специфіку роботи. З часом алергічний риніт може переростати у астму.
Епідеміологічне дослідження 150 робітників фабрики з виробництва прянощів продемонструвало зв'язок специфічного впливу алергенів часнику та перцю чилі з астмою або ймовірною обструктивною хворобою легень. Сенсибілізація до часнику спостерігалася серед 19% працівників.
Ще одним поширеним наслідком чутливості до часнику є атопічний дерматит. За результатами дослідження 100 індійських пацієнтів з екземою рук, часник виявився етіологічною причиною захворювання у 9 з них.
Найпоширенішою алергічною реакцією на часник вважається алергічний контактний дерматит. Дослідження, в якому оцінювалося 1092 пацієнта з алергією на діалілсульфід, виявило 19 пацієнтів з позитивним тестом. Це ж дослідження встановило, що до алергенів часнику більше чутливі жінки ніж чоловіки.
Загалом, симптоми часникової алергії можуть також включати наступні прояви:
- кропив’янка, свербіж чи почервоніння шкіри
- відчуття свербежу чи лоскотання в роті
- набряк навколо рота, язика, обличчя або горла
- хрипи, задишка, стискання в грудях
- біль, розлад шлунку, блювота, діарея
Анафілаксія, небезпечна для життя реакція, після вживання часнику зустрічається вкрай рідко. Один з таких зареєстрованих випадків розвинувся у чоловіка з сезонною алергією та гастроезофагеальним рефлюксом. Симптоми анафілаксії включають:
- слабкий, прискорений пульс
- низький кров'яний тиск
- шкірний висип
- нудота або блювота
- набряк язика або горла
- хрипи або утруднене дихання
- запаморочення або непритомність.
Зазвичай, реакція на часник проявляється одразу, в проміжку від кількох хвилин до кількох годин після його вживання.
При цьому, якщо реакція на часник обмежується проявами з боку органів травної системи, то ймовірно, що справа не в алергії, а в харчовій непереносимості. Вона може викликати порушення травлення, печію або газоутворення. Така реакція часто пов’язана з неостатністю ферментів, які перетравлюють часник, або з виділенням антитіл IgG.
Діагностика та профілактика алергії на часник
Втім, якщо ви сумніваєтеся ‒ краще звернутися до фахівця, який вивчить історію хвороби та зробить шкірний тест або аналіз крові, які допоможуть виключити чи підтвердити алергію на часник.
Це необхідно, адже як зазначалось, іноді харчова алергія може набувати небезпечної для життя форми анафілаксії.
Якщо алергія на часник підтвердиться, найкращим рішенням буде уникати його надалі.
Замість часнику ви можете використовувати безліч ароматизаторів та приправ для створення смачних, ароматних страв. Наприклад:
- кмин
- перець чилі
- паприка
- каррі
- фенхель
- орегано
- базилік
У випадку підтвердженої харчової алергії на часник важливо тримати під рукою адреналін у вигляді автоінжектора. Якщо у вас розвивається сильна алергічна реакція, негайно викликайте швидку, навіть якщо ви скористалися ін’єкцією адреналіну. Адже через деякий час стан може повторитися.
Джерела інформації:
1.https://www.webmd.com/allergies/what-to-know-about-garlic-allergies
2.https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergen-encyclopedia/whole-allergens.html?key=f47
3.https://www.healthline.com/health/garlic-allergy
4.https://www.medicalnewstoday.com/articles/321702#symptoms
5.https://www.allergicliving.com/experts/is-it-possible-to-be-allergic-to-garlic/
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3824438/
7.www.nyallergy.com/garlic-allergy
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.