Популярність та користь бананів
Банани вважаються одними із найуніверсальніших і найдоступніших фруктів у світі. Лише у Великій Британії протягом року з’їдається близько 5 мільярдів бананів.
Не меншою популярністю цей фрукт користується і в Україні. Причина — високий вміст натуральних цукрів з повільним вивільненням їх в шлунковому тракті, а також насиченість калієм, котрий зміцнює кістки й допомагає підтримувати в нормі артеріальний тиск.
Крім того, цей продукт має досить багато клітковини та антацидів, які допомагають зберегти здоров’я кишечника.
Але, попри всі переваги, є люди, для яких банан здатний становити смертельну загрозу. Втім, таких мало. Адже алергія на банани уражає лише 1 % населення планети.
Хто входить до групи ризику?
До алергії на банани схильні люди з такими захворюваннями:
- Екзема, або атопічний дерматит;
- Алергія на пилок рослин;
- Наявність в анамнезі харчової алергії;
- Астма;
- Сімейний анамнез алергічної чутливості, особливо до бананів.
Найчастіше негативну реакцію на ці фрукти мають немовлята. Їм взагалі треба дуже обережно вводити новий прикорм. Особливо якщо дитина має атопічний дерматит або прояви алергічних реакцій.
Розпочати давати потроху дитині нову їжу потрібно у віці 6-7 місяців. Це можуть бути арахіс, волоські горіхи, соя, яйця та фрукти, включаючи банан. Затримка з введенням до раціону цих продуктів збільшує ризик розвитку алергії на харчі.
Крім того, важливо слідкувати за малюками, аби не проґавити у них ознаки ентероколіту, обумовленого харчовими білками. У дітей з таким захворюванням через 2-3 години після вживанні молочних сумішей, сої, фруктів (до цього переліку входять і банани), виникають важкі шлунково-кишкові симптоми, зокрема блювота та діарея.
Як проявляється алергія на банани
Симптоми бананової алергії залежать від її типу.
При оральній алергії уражаються шкіра губ, слизові рота та горла. При важкому перебігу захворювання може трапитись набряк цих частин тіла. Він є проявом анафілаксії — реакції, яка здатна загрожувати життю.
Симптоми оральної та інших видів алергії з’являються відразу після ласування бананом. Інші форми алергічної чутливості до цих фруктів також можуть викликати анафілаксію.
Крім того, через алергію до бананів можливі розлади травлення. У дорослих можуть виникати виразки на прямій кишці та навколо неї, а у малюків — хвороблива попрілість.
Іноді після того, як маленька дитина скуштує банан чи інший фрукт, у неї навколо рота з’являється висип. Зазвичай це не алергічний симптом, а просто шкірне подразнення. Щоб запобігти його виникненню, слід ретельно витирати рот малюка відразу після годування.
Яких ще продуктів уникати людині з алергією до бананів
Білки бананів дуже схожі з білками, котрі входять до складу інших фруктів та овочів. Тому вкрай важливо зробити тестування: воно покаже, яких продуктів або речовин слід уникати.
Перехресна реакція на банани спостерігається у людей, котрі страждають алергією до пилку берези, злаків та амброзії. Тому в сезон пилкування, тобто у квітні – жовтні, слід бути особливо обережними. І не вживати банан у місяці, коли концентрації пилку є особливо високими.
Також в сезон пилкування названих рослин слід відмовитись від декількох продуктів:
- авокадо,
- ківі,
- папаї,
- помідорів,
- картоплі,
- болгарського перцю,
- моркви,
- цитрусових,
- каштанів,
- дині.
У пацієнтів з алергією на банани також може розвинутись алергія на латекс, котрий входить до складу гігієнічних рукавичок, повітряних кульок, сосок та презервативів.
З приємних новин: багато людей, які мають алергію на сирі банани, можуть їсти їх у термічно обробленому вигляді. Адже при тепловій обробці білок-алерген розпадається.
Але питання, до якого саме білка проявляється чутливість, може вирішити лише лікар після проходження пацієнтом алергодіагностики. Вона може включати шкірні прик-тести, проби з використанням свіжого банана або молекулярний тест на алергію.
Останній автоматично покаже чутливість не лише до відповідних білків банану, але й до 99,9 % алергенів, котрі існують в природі.
Серйозні алергічні реакції
Досить часто алергія на банани виникає у людей, котрі не мають чутливості ні до пилку, ні до натурального латексу. Особливо це стосується маленьких дітей.
У них симптоми можуть поширюватись не лише на ротову порожнину та шкіру, але й на дихальну систему. У деяких спостерігається падіння артеріального тиску. Це може призвести до втрати свідомості, яка є ознакою анафілаксії. Таким пацієнтам пропишуть один або кілька автоінжекторів адреналіну, котрі хворий завжди повинен мати при собі.
При важкій формі алергії на банани слід повністю відмовитись від усього, пов’язаного з цим фруктом. Остерігатись потрібно не лише салатів та напоїв з ним, але й ліків та косметичних засобів з банановим ароматом.
В одному медичному журналі описаний випадок, коли восьмирічна дівчинка пережила важку реакцію після вживання пероральної дози пеніциліну, ароматизованого банановою есенцією.
Тому слід бути обережними не лише з продуктами та ліками, а також із шампунями та лосьйонами для тіла, що пахнуть бананом.
Як відрізнити алергію від непереносимості бананів?
На відміну від алергії до банана, люди, що мають непереносимість цього фрукту, можуть відчувати симптоми не відразу, а навіть через кілька днів після його вживання.
Це означає, що хворим буває важко відразу визначити причину нездужання. В такому випадку конче необхідна консультація спеціаліста.
Харчова алергія виникає, коли організм сприймає білки банану як чужорідні. В момент потрапляння невеличких частинок їжі через стінки кишківника в кровообіг організм бачить потенційну загрозу і посилає антитіла для боротьби з нею. Так розвивається запалення, що уражає шкіру та травний тракт.
При непереносимості, як правило, пацієнт не може нормально перетравити продукт. Такий стан найчастіше пов'язаний з нестачею певних ферментів.
Симптоми бананової непереносимості
За перебігом дуже схожі на алергію. Це здуття та біль в животі, надмірне газоутворення, пронос, головний біль, висипання.
На відміну від алергії, непереносимість може минути сама по собі й більше ніколи не повторюватися.
Чи лікується алергія на банани?
На жаль, ні. В цьому випадку головне уникати не лише самих бананів, але й продуктів з їх вмістом чи запахом. Це можуть бути фруктові салати, йогурти, коктейлі, морозиво, алкогольні вироби, ліки та косметика.
Тому при виборі товару важливо читати етикетки, аби точно знати його склад. Якщо використання чи вживання продукту конче необхідне, краще зв’язатися з виробником, котрий детально розповість, яким чином виготовляється продукт та які складові має.
Крім бананів, слід відмовитись від продуктів, здатних викликати перехресну реакцію (їх перелік поданий вище).
Якщо ви все ж не змогли вберегтись і з’їли один із заборонених плодів, прийміть антигістамінні ліки, котрі вам порадить алерголог.
Джерела інформації:
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319968
- https://www.healthline.com/health/banana-allergy
- https://www.anaphylaxis.org.uk/knowledgebase/banana-allergy/
- https://www.yorktest.com/intolerance/banana
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.