Актуальність використання антисептиків
Через пандемію антисептики набули надзвичайної популярності. Їх ставлять скрізь: і в магазинах, і в навчальних та розважальних закладах. Не кажучи вже про лікарні та будинки престарілих. Та й пересічні громадяни навряд чи наважаться вийти з дому, не взявши з собою пляшечку із знезаражувальною рідиною. І це все правильно, але після короткочасного використання дезінфектора почалась нова хвиля захворювань. Цього разу шкірних.
Що провокує алергію на антисептики?
Тепер уже дерматологам та алергологам нема перепочинку. Пацієнти скаржаться на свербіння, почервоніння шкіри, а також тріщини та пухирі на руках. Згідно даних управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), у зв’язку з пандемією майже втричі почастішали випадки контактного дерматиту та алергій на антисептики. В останньому випадку страждає не лише шкіра, але й імунна система людини в цілому.
Про те, які саме препарати викликають небажану реакцію і чим їх краще замінити, читайте нижче.
Глюконат хлоргексидину
Найчастіше реакція виникає на антисептики, до складу яких входить вищезгадана речовина.
Згідно даних FDA, було виявлено 52 випадки анафилаксії, пов’язані із застосуванням даного препарату в період з 1969 по 2015 роки. Але, якщо раніше його використовували лише для очищення шкіри перед операціями та ін’єкціями, то зараз продають в якості звичайного дезінфікатора. В новому інформаційному буклеті Австралійської спільноти клінічної імунології та алергії (ASCIA) говориться про те, що кількість алергій на антисептики, до складу яких входить даний інгредієнт, зростає, але при маркуванні медикаментів наявність розчину хлоргексидину не вказується.
Тому медики рекомендують дуже обережно ставитись до даного ряду дезінфікаторів і викликати швидку за наявності таких симптомів:
- Хрипи;
- Утруднене дихання;
- Набряк обличчя;
- Кропив’янка;
- Висипання та наявність пухирів;
- Шок.
Замінити розчин можна наступними знезаражувачами:
- Повідон-йод;
- Спирти;
- Хлорид бензалконія
- Парахлорметаксиленол.
Крім того, ASCIA закликала схильних до алергій пацієнтів попросити дільничного лікаря дати рецепт на адреналін, що застосовується у разі анафілаксії, і обговорити план дій у випадку виникнення алергії на антисептик.
Дезінфектори на основі етилового спирту
Для знищення небажаних вірусів та мікроорганізмів до складу дезінфікуючого засобу має входити не менше 60% спирту. Але при його застосуванні знищується захисний ліпідний бар’єр шкіри. Вбивається природна мікрофлора і створюється сприятливе середовище для розмноження патогенів та бактерій, здатних викликати контактний дерматит. Крім того, до складу спиртових антисептиків входять ароматизатори та барвники, котрі також діють як алергени. Тому у людей, схильних до алергії, шкіра стає грубою, сухою з дрібними тріщинками або пухирцями, що також можуть розцінюватись, як алергія на антисептик. Якщо це про вас – негайно зверніться до лікаря.
Антисептики на основі ізопропілового спирту
Даний інгредієнт широко використовується в клінічній практиці, але організм людини не може пристосуватися до його складової. У 84% пацієнтів виникає контактний дерматит. А якщо він застосовується в поєднанні з етиловим спиртом, алергія на антисептики лише посилюється. Це було доведено експериментальним шляхом. Протягом 1992-2011 років медики протестували 1450 добровольців. До їх шкіри прикладали пластирі з даним розчином. В результаті у 44 пацієнтів з’явилась реакція на сам спирт. У 4 виникла екзема рук. У 14 – виразки ніг. Ще 26 мали екзематозні ураження різних ділянок тіла. У всіх інших спостерігалась негативна реакція до більш, ніж 3 компоненти даного препарату.
Як уникнути алергії на антисептики?
Якщо поблизу немає проточної води і ви не можете вимити руки з милом, доведеться пристосовуватись до антисептиків. А значить, пам’ятати наступні правила:
- вибирати знезаражувачі, котрі мають менше 60% спирту;
- віддавати перевагу засобам, до складу яких входить не лише спирт, але й гліцерин;
- звертатись до дерматолога при виникненні будь-яких небажаних реакцій.
Правила догляду за руками при використанні знезаражувачів:
- Робіть живильні маски для рук, обгорнувши долоні рукавичками;
- Не користуйтесь антисептиком вдома;
- Витирайте руки насухо;
- Після кожного миття рук обробляйте їх живильним кремом;
- За наявності алергії на антисептики носіть з собою живильний крем.
Джерела інформації:
- https://balmonds.co.uk/blogs/blog/can-you-be-allergic-to-hand-sanitiser
- https://medicalrepublic.com.au/warning-hidden-antiseptic-allergen/12399
- https://www.aappublications.org/news/2017/02/02/Antiseptic020217
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.