- Причини алергії
- Симптоми
Абрикосова алергія варіюється від легкого прояву, як то синдром оральної алергії, до важкої реакції – такої як анафілактичний шок. Якою саме буде реакція, залежить від білка, який її викликає.
Дві сторони одної алергії
На півночі Європи переважає м'яка форма алергії на абрикоси [2]. Вона пов'язана з алергією на березовий пилок, через подібність білків берези та абрикоса.
Це називається синдромом «береза-фрукти». В цьому випадку прояви алергії, як правило, обмежуються синдромом оральної алергії (СОА), симптоми якого, найчастіше, залучають рот та горло. І виникає реакція на фрукти після того, як людина стає чутливою до пилку берези, а тому є вторинною алергією [3].
За даними Американської академії алергії, астми та імунології, до 50-75 % дорослих людей з алергією на пилок берези можуть відчувати оральні симптоми після вживання перехресно-реактивної їжі, наприклад, кісточкових фруктів.
Алергени, які викликають СОА, нестійкі і легко руйнуються під дією високих температур. Відтак, люди, які страждають від вторинної алергії на абрикос, можуть переносити печені чи варені фрукти. Погана новина в тому, що такі хворі можуть реагувати й на інші фрукти: яблуко, грушу, вишню, а ще – лісовий та волоський горіхи, селеру та моркву.
У Середземномор'ї, де берези не ростуть, немає і алергії на їх пилок. Та це не означає, що там не виникає алергії на абрикос. Навпаки, тут ці кісточкові перехресно реагують з персиком, алергени якого є головними винуватцями харчової алергії Півдня Європи. І саме харчова алергія є первинною у цьому регіоні.
Білок, який відповідає за розвиток алергічної реакції в даному випадку є більш стійким, а тому не розпадається в результаті термічної обробки. Відтак, люди з такою алергією не можуть їсти навіть абрикосового варення, джемів, соків, тощо. Важчими будуть і симптоми алергії, аж до анафілаксії. Іноді вони можуть поєднуватися з симптомами оральної алергії [2].
Крім того, за такого типу алергії можливі перехресні реакції із персиком, нектарином, яблуком, вишнею, сливою та лісовим горіхом.
Діти страждають частіше
Харчова алергічна реакція може виникнути або одразу, або через кілька годин після їжі. Вчені з'ясували [1], що всього в світі близько 2% дорослого населення та близько 8% дітей віком до 3 років страждають від різних видів справжньої алергії до фруктів.
Іноді алергічна реакція може виникати при самому дотику до фрукту. Адже шкірка плодів абрикоса містить кілька алергенів, які можуть призводити до висипання на шкірі. Контактний дерматит – важкий тип алергічної реакції, що виникає після контакту з плодом.
Симптоми алергії на абрикос
Симптоматика алергічної реакції до абрикосу залежить від типу алергії. Так, якщо у вас – СОА, ви помітите, що рот або горло сверблять після вживання сирого фрукта. Симптоми СОА, як вже вказувалось, зазвичай легкі і швидко зникають, коли ви проковтнули їжу або більше не контактуєте з нею.
Найбільш поширені симптоми СОА полягають у свербежі або набряку та залучають:
- обличчя
- губи
- рот
- горло
- язик
Якщо алергія спричинена перехресною реакцією з персиком, симптоми будуть більш важкими. Іноді вони можуть поєднуватися з проявами СОА. Ці симптоми включають:
- кашель
- діарею
- свербіж або нежить
- шкірний висип
- блювоту.
Найважчий вид алергічної реакції – анафілаксія. Симптоми анафілаксії, зазвичай, проявляються протягом декількох хвилин після вживання їжі.
Симптоми анафілаксії можуть включати:
- запаморочення
- непритомність
- почервоніння або блідість шкіри
- кропив’янка і свербіж
- гіпотонія (низький артеріальний тиск)
- нудота або блювота
- швидкий пульс, який також може бути слабким
- набряк дихальних шляхів, горла або язика, що може спричинити утруднення дихання.
Профілактика алергії на абрикос:
Як і у випадку з іншими їстівними алергенами, ефективного та остаточного лікування алергії до абрикосів поки не існує. Наявні антигістамінні та стероїдні препарати допомагають знімати її симптоматику. У важких випадках може знадобитися укол дозатора адреналіну.
Але, щоб такої необхідності не виникало – найкраще оминати алергени, в даному випадку, абрикоси, в повсякденному житті. Тож потрібно уважно читати етикетки на продуктах в магазинах та уникати засобів догляду за шкірою та волоссям з ароматом абрикосу.
Люди виключно з оральною алергією можуть спробувати їсти оброблені фрукти.
Проте, ні в я кому разі не можна самостійно виключати абрикоси зі свого раціону, не отримавши підтвердження від лікаря, що ви, таки, маєте алергію до цього фрукту. А діагностувати таку харчову алергію лікарю допоможе ведення вами харчового щоденника, у тому числі – у відповідних додатках до смартфону.
Джерела інформації:
- https://fruitsfacts.com/apricot-allergy-symptoms-allergic-apricots
- http://research.bmh.manchester.ac.uk/informall/allergenic-food/index.aspx?FoodId=410
- https://www.healthline.com/health/stone-fruit-allergy#diagnosis
- Питання та відповіді
- Інформація для Фахівців
Чи можна попередити харчові алергічні реакції?
Неясно, чи можна попередити такі реакції в осіб з обтяженим сімейним анамнезом (при наявності атопії в обох батьків, важкого атопічного дерматиту та харчової алергії у братів і сестер), але доведено, що, дотримуючись певних обмежень в харчуванні, можна уповільнити розвиток алергічних захворювань і зменшити їх тяжкість.
А) вважають, що вагітним в останньому триместрі не слід вживати в їжу арахіс, фундук, креветки і рибу, а годуючим матерям - коров'яче молоко, арахіс, фундук, креветки і рибу.
Б) бажано грудне вигодовування протягом першого року життя.
В) для змішаного і штучного вигодовування кращі гіпоалергенні суміші на основі гідролізатів білка.
Г) густу їжу (прикорм) не дають до 6 місяців.
Д) коров'яче молоко і яйця не дають до 1 року.
Е) такі продукти, як арахіс, фундук, ракоподібні і рибу слід вводити в раціон після 2 років, а краще пізніше.
Чи треба при алергії до арахісу виключати з раціону всі бобові?
Ні. Алергія до інших бобовим у осіб, що мали алергічні реакції на арахіс, навіть важкі, зустрічаються рідко. Тільки у 5% хворих одночасно спостерігається клінічно виражена алергія різної тяжкості ще до 1 - 2 видам бобів. Однак особи з алергією до арахісу дуже часто дають позитивні шкірні проби або радіоаллергосорбентний тест з іншими бобовими, навіть якщо в якості продукту харчування вони переносяться добре.
Що таке синдром харчової алергії?
Синдромом харчової алергії називають свербіж, подразнення і легкий відсік слизової рота і губ як прояв алергічної реакції негайного типу на свіжі фрукти та овочі. З визначення ясно, що сам по собі він для життя не є небезпечним. Однак з нього може початися загальна алергічна реакція негайного типу.
Для синдрому харчової алергії характерно те, що його причиною бувають тільки свіжі, не піддані термічній обробці фрукти і овочі, так як синдром викликається термолабільними алергенами. Наприклад, хворий без шкоди для себе їсть суп з селерою, але не виносить селери в свіжому вигляді. Крім того, цей синдром виявляє тісний зв'язок зі специфічними пилковими алергенами. Встановлено, що алергени деяких фруктів і овочів і поширених видів пилку викликають перехресні реакції. При цьому визначення специфічних IgE in vitro і скарифікаційні шкірні проби з наявними у продажу алергенами овочів і фруктів дають негативні результати. Якщо ж скарифікаційну пробу виконати голкою, якою попередньо вкололи стиглий овоч чи фрукт, розвинеться негайна позитивна реакція. Таку скарифікаційну пробу називають «подвійний укол». Описано поліпшення у хворого з синдромом харчової алергії після десенсибілізації з приводу супутнього полінозу.
Цей розділ сайту містить професійну спеціалізовану інформацію про препарати, властивості, способи застосування, протипоказання, призначену виключно для дипломованих медичних спеціалістів.